Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Νέο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Ένα νέο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων έως και 90% σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
 
Όπως φαίνεται από τα έως τώρα στοιχεία το νέο εμβόλιο είναι πολύ πιο δραστικό και αποτελεσματικό από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα.
Έχει ήδη εφαρμοσθεί μαζικά στο Αφγανιστάν, στην Ινδία και τη Νιγηρία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να εξαλείψουν την ασθένεια.
Στην Ινδία, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο τα στοιχεία τη έκθεσης, ο αριθμός των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας πέρυσι ανέρχονταν στα 464 ενώ φέτος μειώθηκαν στις 39 περιπτώσεις.
Στη Νιγηρία ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 95%.
Το νέο εμβόλιο και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού συνέβαλαν στη δραστική μείωση των κρουσμάτων υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο γιατρός, Ρόλαντ Σάτερ, μέλος του ΠΟΥ και επικεφαλής της έρευνας εξέφρασε την πεποίθησή του, μιλώντας στο BBC,  ότι με το νέο εμβόλιο θα καταφέρουν να εξαλείψουν την νόσο της πολιομυελίτιδας.

Στήνουν κεραίες 3G στην κορυφή του Έβερεστ

Υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ στην... κορυφή του κόσμου παρέχει εταιρεία τηλεπικοινωνιών από το Νεπάλ.
 
Η ιδιωτική εταιρεία Ncell εγκατέστησε το πρώτο 3G δίκτυο στην κατασκήνωση του Έβερεστ.
Η εγκατάσταση θα δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ σε δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που επισκέπτονται την περιοχή Σολουκούμπου του Έβερεστ κάθε χρόνο.
Μεταξύ των παροχών είναι η γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η αποστολή βίντεο και e-mail, αλλά και οι βιντεοκλήσεις που είναι φθηνότερες από τα τηλέφωνα μέσω δορυφόρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιντεοκλήση από υψόμετρο 5.300 μέτρων.

Κλεφτές ματιές στην ύλη του πρώιμου Σύμπαντος

Ο LHC ίσως κατάφερε να παραγάγει το «πρωταρχικό μείγμα» κοσμικής ύλης
Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη υποψιάζονται ότι, χάρη στον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο και επομένως να καταστήσουν «ορατές» κάποιες αόρατες μέχρι πρόσφατα πρωταρχικές δομές της ύλης.
 
Απ' ό,τι φαίνεται, στις ακραίες εργαστηριακές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί ο επιταχυντής, είναι πιθανότατα εφικτό να σχηματιστεί το αρχικό «Πλάσμα κουάρκ-γλοιονίων», μια τέταρτη κατάσταση της ύλης που εμφανίστηκε τα πρώτα 20-30 μικροδευτερόλεπτα αμέσως μετά τη γένεση του Σύμπαντος, πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, αρκετοί θεωρητικοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι από αυτό το πρωταρχικό «Πλάσμα» προήλθαν όλες οι μεταγενέστερες -μικροσκοπικές και μακροσκοπικές- δομές της ύλης.
Τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μονοπωλείται από το λεγόμενο «πείραμα του αιώνα», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη. Εκεί βρίσκεται και, μέρα με την ημέρα, αναπτύσσει τις εκπληκτικές του δυνατότητες ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων που κατασκευάστηκε ποτέ πάνω στη Γη.
Αναφερόμαστε βέβαια στον «Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων», τον περιβόητο LHC (Large Hadron Collider), ο οποίος δικαίως θεωρείται η πλέον ισχυρή, περίπλοκη και δύστροπη μεγαμηχανή που δημιουργήθηκε ποτέ από τη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη. Ενα πολυδάπανο τεχνολογικό θαύμα, ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους φυσικούς να δώσουν κάποιες οριστικές ή έστω ικανοποιητικές απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη αλλά αναπάντητα ερωτήματα: από ποια σωματίδια και αντισωματίδια ήταν φτιαγμένο το πρώιμο Σύμπαν; Υπάρχει το περίφημο «σωματίδιο Χιγκς», που υποτίθεται ότι ευθύνεται για τη μάζα όλων των άλλων σωματιδίων; Γιατί εν τέλει επικράτησε η ύλη και τι απέγινε η αρχική αντιύλη;
Γύρω από αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα οι θεωρητικοί φυσικοί έχουν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια διάφορες θεωρίες, λιγότερο ή περισσότερο εξωφρενικές, με αποτέλεσμα η σύγχρονη θεωρητική φυσική να θυμίζει σήμερα ένα απέραντο πεδίο μάχης στο οποίο συγκρούονται μέχρι θανάτου οι πιο αυθαίρετες, ευφάνταστες και κυρίως μη εμπειρικά ελεγμένες θεωρίες. Το αν και το ποιες από αυτές τις θεωρητικές προτάσεις θα επιβεβαιωθούν πειραματικά, και συνεπώς θα επιβιώσουν στη Φυσική του αύριο, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πειραματικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον επιταχυντή LHC. Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και τα σημαντικά τεχνολογικά οφέλη και τις τεχνικές καινοτομίες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του.
Η τερατώδης μεγαμηχανή
Αν ο Βόρειος Πόλος είναι το ψυχρότερο μέρος του πλανήτη μας (-80° C), ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων είναι το ψυχρότερο μέρος του Γαλαξία μας, αφού σε αυτόν η θερμοκρασία κατεβαίνει στους -271° C. Κι αν ο Ηλιος είναι το θερμότερο μέρος του Ηλιακού μας Συστήματος, ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής είναι ίσως ένα από τα θερμότερα μέρη του Σύμπαντος! Πώς όμως αυτό το γιγάντιο τέχνημα καταφέρνει να αναπαράγει τις ακραίες αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν λίγα μόνο κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη γέννησή του;
Χάρη στους 9 χιλιάδες και πλέον πανίσχυρους υπεραγώγιμους μαγνήτες του, που δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης, αλλά και επειδή διαθέτει το πιο πολύπλοκο υπολογιστικό σύστημα που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτή η τεράστια μεγαμηχανή είναι στην πραγματικότητα μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γραφικά λιβάδια στα περίχωρα της Γενεύης. Η σήραγγα περιβάλλεται από γιγάντιους μαγνήτες που ψύχονται σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες (-271,5 OC). Τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούνται για να διατηρούνται οι μαγνήτες αυτοί σε υπεραγώγιμη κατάσταση.
Ομως τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτός ο «τερατώδης» ευρωπαϊκός επιταχυντής; Ούτε λίγο -ούτε πολύ είναι σε θέση να αναπαραγάγει, σε μικρογραφία, τις ακραίες αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν κατά τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής του!
Μέσα στην κυκλική σήραγγα οι επιστήμονες δημιουργούν δύο παράλληλες και αντίρροπες δέσμες πρωτονίων, δηλαδή των θετικά φορτισμένων σωματιδίων που μαζί με τα ουδέτερα νετρόνια συγκροτούν τους πυρήνες όλων των ατόμων. Οσο για τον σκοπό ύπαρξης των γιγάντιων μαγνητών, αυτοί εξαναγκάζουν τις δέσμες πρωτονίων να ακολουθούν μια συγκριμένη κυκλική πορεία χωρίς να προσκρούουν στα τοιχώματα της σήραγγας. Κατ' αυτόν τον τρόπο τα σωματίδια ταξιδεύουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες (πολύ κοντά σε αυτή του φωτός) και όταν οι αντίρροπες δέσμες πρωτονίων αποκτήσουν την επιθυμητή ταχύτητα, τις αναγκάζουν να συγκρουστούν μεταξύ τους σε τέσσερις προκαθορισμένες θέσεις του κυκλικού επιταχυντή. Στις θέσεις αυτές βρίσκονται τέσσερις εξαιρετικά ευαίσθητες αλλά διαφορετικές ανιχνευτικές συσκευές που καταγράφουν καταλεπτώς όσα συμβαίνουν μετά τη σύγκρουση των δύο δεσμίδων. Σχεδόν ταυτόχρονα, όλες οι καταγραφές των ανιχνευτών υποβάλλονται σε λεπτομερή ανάλυση από τα πολύπλοκα υπολογιστικά συστήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα σε αυτές τις θέσεις.
Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει η ουσιαστική δουλειά των ερευνητών: χάρη στον LHC είναι σε θέση να ανιχνεύουν κάποια άκρως «εξωτικά», υποθετικά σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων, ενώ προβλέπεται από τη θεωρία, δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε επιβεβαιωθεί ούτε διαψευσθεί πειραματικά. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων επιτρέπουν στους ερευνητές να αναδημιουργούν στο παρόν τις πιο ακραίες συνθήκες που κάποτε επικρατούσαν στο Σύμπαν κατά τα πρώτα βήματα της εξέλιξής του. Υπό αυτήν την έννοια ο LHC είναι μια «μαγική» μηχανή του χρόνου που μας επιτρέπει να αναπαράγουμε τόσο τις αρχικές συνθήκες όσο και τη δομή του πρώιμου Σύμπαντος. Και απ' ό,τι φαίνεται, ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της λειτουργίας του ο επιταχυντής άρχισε να ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους ερευνητές που είχαν επενδύσει σε αυτόν.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες (στις 21-09-10) ανακοινώθηκε επίσημα στη Γενεύη η παρατήρηση ενός απροσδόκητου φαινομένου που προέκυψε μετά τη σύγκρουση των αντίρροπων δεσμίδων πρωτονίων στον LHC. Σε αυτά τα πειράματα, μετά από κάθε τέτοια σύγκρουση παράγονται συνήθως καμιά εικοσαριά σωματίδια υψηλής ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα, τα σωματίδια που προκύπτουν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, ακόμη και αρκετές δεκάδες. Οταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε τέτοιες ιδιαίτερα παραγωγικές συγκρούσεις, είδαν έκπληκτοι ότι αυτά τα σωματίδια τείνουν να κατανέμονται σε διακριτές ομάδες.
Με άλλα λόγια, διαπίστωσαν ότι σε τέτοιου τύπου συγκρούσεις «υψηλής πολλαπλότητας», όπως τις αποκαλούν οι ίδιοι οι ερευνητές, όταν δηλαδή από τις συγκρούσεις δεσμίδων πρωτονίων παράγονται πάνω από εκατό φορτισμένα σωματίδια, ορισμένα από αυτά τα σωματίδια είναι κατά κάποιον τρόπο εκ γενετής συσχετισμένα: εμφανίζονται πάντα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους.
Εκλεκτικές μικρο-συγγένειες
Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν σε πειράματα με ιόντα που είχαν γίνει στα πυρηνικά εργαστήρια Brookhaven των ΗΠΑ, τότε όμως δεν επρόκειτο για συγκρούσεις πρωτονίων αλλά για συγκρούσεις ατομικών πυρήνων με πολύ μεγαλύτερη μάζα! Το γεγονός ότι, κατά τις συγκρούσεις σε επιταχυντή, παρατηρούνται ανάλογες ομαδοποιήσεις και μεταξύ υποατομικών σωματιδίων (π.χ. πρωτονίων) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.
Για παράδειγμα, ενδέχεται να είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται και ίσως να εξηγείται επαρκώς από τη φύση των κουάρκ, των υποατομικών σωματιδίων που με τις διαφορετικές τους «γεύσεις», δηλαδή τις ποικιλίες τους, παράγουν τα πυρηνικά σωματίδια (αδρόνια). Ενδέχεται όμως -και αυτό θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον- κατά τις πρώτες στιγμές μετά τον σχηματισμό του Σύμπαντος όλη η ύλη να είχε τη μορφή Πλάσματος από κουάρκ και γλοιόνια (τα τελευταία θεωρούνται τα σωματίδια-φορείς των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κουάρκ).
Στη σημερινή κατάσταση του Σύμπαντος δεν υπάρχουν βέβαια ελεύθερα κουάρκ ή γλοιόνια. Αυτά είναι πλέον οριστικά «παγιδευμένα» στην τρέχουσα δομή της ύλης, βρίσκονται δηλαδή ενσωματωμένα στις σημερινές πιο σύνθετες μορφές οργάνωσης της ύλης-ενέργειας και συνδιαμορφώνουν τις οικογένειες των μεγαλύτερων υποατομικών σωματιδίων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το καθιερωμένο σήμερα πρότυπο εξήγησης, μόνο μετά την εμφάνιση της ισχυρής πυρηνικής αλληλεπίδρασης, η οποία διαμεσολαβείται μέσω των γλοιονίων, μπόρεσαν τα κουάρκ να σχηματίσουν τους πρώτους σταθερούς ατομικούς πυρήνες.
Μπορεί τα νέα πειραματικά δεδομένα που ανακάλυψαν οι ερευνητές οι οποίοι εργάζονται στον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid) -έναν από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές που βρίσκονται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή- να φαίνεται ότι ενισχύουν την υπόθεση της ύπαρξης μιας τέταρτης κατάστασης της ύλης, ενός πρωταρχικού Πλάσματος κουάρκ-γλοιονίων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν την οριστική επιβεβαίωσή της. Πολύ πιο σαφείς απαντήσεις ενδέχεται να μας προσφέρει πολύ σύντομα ένας άλλος ανιχνευτής του LHC. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αλίκη», το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να διερευνά τη δομή και την οργάνωση του εξωτικού Πλάσματος κουάρκ και γλοιονίων.
Οπως διευκρινίζει στη συνέντευξη Τύπου ο Γκουίντο Τονέλι, ο Ιταλός πυρηνικός φυσικός που συντονίζει αυτές τις έρευνες: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε επακριβώς περί τίνος πρόκειται. Υπάρχουν πέντε ή έξι εναλλακτικές επιστημονικές υποθέσεις, συνεπώς θα ήταν μάλλον πρόωρο να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο,τι παρατηρούμε είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο, που χρήζει περαιτέρω μελέτης».

Η ξηρασία απειλεί τη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος και η Νότια Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές του πλανήτη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
 
Η Γη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας ευρέως εξαπλωμένης ξηρασίας την οποία κοινό και επιστημονική κοινότητα φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει, αναφέρεται στη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

"Αν οι προβλέψεις της μελέτης προσεγγίσουν την επαλήθευσή τους, τότε οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι τεράστιες", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Αϊγκούο Ντάι. Η ξηρασία αναμένεται να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, τα αποθέματα νερού, τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Μια σειρά από αλληλοτροφοδοτούμενα φαινόμενα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μείωση των βροχοπτώσεων, η υποχώρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η αποξήρανση του εδάφους και η καταστροφή φυτών και καλλιεργειών είναι συνυπεύθυνα για την εμφάνιση της ξηρασίας.

“Με σχεδόν άνευ προηγουμένου” συνθήκες ξηρασίας απειλούνται οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ ιδιαίτερης επικινδυνότητας θεωρούνται τμήματα της Ασίας και των δυτικών ΗΠΑ, η Νότια Ευρώπη, καθώς και περιοχές της βόρειας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη θα παρατηρηθεί και το αντίστροφο φαινόμενο. Ενώ τεράστιες πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γης αναμένεται να υποφέρουν από υπερβολική ξηρασία για μεγάλες χρονικές περιόδους στο μέλλον, άλλες αραιοκατοικημένες περιοχές σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη (βόρεια Ευρώπη, Καναδάς, Ρωσία, Αλάσκα κ.ά.) θα γίνουν πιο υγρές. Ωστόσο αυτή η αυξημένη υγρασία δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει τις συνθήκες ξηρασίας που θα βιώνει ο υπόλοιπος κόσμος.

Για τις προβλέψεις τους σε υπολογιστές οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα του επίσημου Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή και οι χάρτες που δημιούργησαν δείχνουν ότι μέχρι το 2060 η Νότια Ευρώπη, και όχι μόνο, θα υποφέρει από σοβαρή ξηρασία.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις έχουν ως βάση τις μέχρι τώρα προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη των εκπομπών των “αερίων του θερμοκηπίου”. Αυτό σημαίνει ότι αν επιδεινωθεί η κλιματική αλλαγή η ξηρασία θα πλήξει τον πλανήτη ακόμη πιο νωρίς. Στην περίπτωση αυτή, μέχρι το τέλος του αιώνα (2100), οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι πρωτοφανείς για την ανθρώπινη ιστορία σχηματίζοντας “κοιλάδες θανάτου” σε πολλές περιοχές και ιδιαιτέρως γύρω από τη Μεσόγειο.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 

Υπό εξαφάνιση όλο και περισσότερα ζώα και φυτά


Το ένα πέμπτο του ζωικού βασιλείου και της παγκόσμιας χλωρίδας απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση Red List of Threatened Species (Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών). Χάριν, ωστόσο, στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί και κυβερνήσεις, έχει σωθεί ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών.
Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην Ιαπωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών η παγκόσμια διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα.

Με την αφορμή αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα η εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα αμφίβια εξακολουθούν να αποτελούν την κατηγορία αυτή των ζώων που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό (το 41% των ειδών) σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη νοτιοανατολική Ασία, λόγω της απαλλοτρίωσης εδαφών και της αποψίλωσης των δασών.

"Η ραχοκοκαλιά της βιοποικιλότητας διαβρώνεται" δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής, Έντουαρτ Γουίλσον, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρόσθεσε πως "ένα σκαλοπάτι παραπάνω στον κατάλογο Red List of Threatened Species είναι ένα τεράστιο άλμα προς την εξαφάνιση. Και είναι μόνο ένα μικρό παράθυρο σε σχέση με τις απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο".



Κινήσεις, ωστόσο, όπως η απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς ο πληθυσμός τους ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με τον Έντουαρτ Γουίλσον, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το είδος αυτό από τον εν λόγω κατάλογο των ζώων υπό εξαφάνιση.

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, θέτει ερωτήματα όπως που θα οδηγηθεί στο μέλλον ο πλανήτης από τη μία πλευρά λόγω της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και από την άλλη πλευρά με τις συνεχείς προσπάθειες σωτηρίας και διάσωσης της χλωρίδας και της πανίδας.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Apollo 17 Landing Site Fly-Over

"Hellas Sat" Satellite launch

Συμπτώματα - Πρόληψη

Είδη Καρκίνου Μαστού

Ψηφιακή παράσταση για τα μυστικά του Ηλίου

Στη... διπλή φύση του Ηλίου, την αγαθή με το ζωοποιό φως του και την εχθρική με τα νέφη της καυτής ιονισμένης ύλης, είναι αφιερωμένη η νέα ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στο πιο κοντινό μας άστρο, τον Ηλιο, είναι αφιερωμένη η νέα παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ξεκινά να προβάλλεται με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος

Η πρεμιέρα έγινε χθες και από αύριο η παράσταση, με τον τίτλο «Το άστρο της ημέρας», θα δώσει την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια των αστρονόμων να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει ο Ηλιος και να κατανοήσουν φαινόμενα, όπως η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του κ.ά.

Στην τεράστια οθόνη-θόλο του Πλανηταρίου, που έχει έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ), συνδυάζονται όλες οι δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες, που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες μ' έναν τρόπο πραγματικά συναρπαστικό.

«Πρόκειται για την καλύτερη παράσταση που δημιουργήσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια. Είναι μια παράσταση σπονδυλωτή, η οποία παρακολουθεί τον Ηλιο, από τη γέννησή του ώς τον θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγιας ώς τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια», μας λέει ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Μιλώντας για την παράσταση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Δαγκλής, στέκεται στη διπλή φύση του άστρου της ημέρας, του Ηλίου, που είναι το εγγύτατο στη Γη άστρο.

Από τη μια παρουσιάζεται η αγαθή φύση του Ηλίου του ηλιάτορα, του ευεργέτη της ζωής και της ανθρωπότητας, που μας διασώζει από το ψυχρό έρεβος του αχανούς διαστημικού σκότους και, από την άλλη, αναφέρεται η δολοφονική φύση του Ηλίου, τα νέφη καυτής ιονισμένης ύλης που εκτοξεύει προς όλες τις κατευθύνσεις, απειλώντας τα έργα των χειρών του ανθρώπου στο Διάστημα, αλλά και στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας και τον ίδιο τον άνθρωπο, όταν τολμά να απομακρυνθεί από την προστασία του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο το οποίο όπως ισχυρίζονται αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών που πάσχουν από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Η μελέτη, που ήταν μικρού εύρους (αφορούσε μόνο 35 ασθενείς), έδειξε ότι το εμβόλιο μπορεί να επεκτείνει από 15 σε 26 μήνες κατά μέσο όρο τον αναμενόμενο χρόνο επιβίωσης των ασθενών.

Το εμβόλιο -που συνοδεύει την παραδοσιακή αντικαρκινική θεραπεία και δεν την αντικαθιστά- "στοχεύει" ένα επιθετικό καρκινικό γονίδιο, το EGFRvIII, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος στο ένα τρίτο περίπου αυτών των περιστατικών καρκίνου.

Η ανακάλυψη, υπό τον Ντάρελ Μπίγκνερ, διευθυντή του Κέντρου Εγκεφαλικών Όγκων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε από 6,3 μήνες για όσους δεν είχαν πάρει το εμβόλιο, σε 14,2 μήνες για τους εμβολιασμένους ασθενείς, η περίοδος επιβίωσής τους χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει επιδείνωση της νόσου. Όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα, είχαν προηγουμένως κάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο μπορεί να καταστρέφει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και η πιο θανατηφόρα, ιδίως αν συνοδεύεται από την παρουσία του γονιδίου EGFRvIII, το οποίο ωθεί στην ανεξέλεγκτη επέκταση των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωση νέων όγκων στον εγκέφαλο. Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη για τον πάσχοντα, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιθώριο επιβίωσης λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση.

Ωστόσο επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πείραμα ήταν μικρός, θα πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο έχει την ονομασία CDX-110 (από τη Celldex Therapeutics) ή Rindopepimut (από την Pfizer). Άλλες επιστημονικές ομάδες επίσης εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ανάλογων εμβολίων για το γλοιοβλάστωμα.