Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το κλίμα δημιουργεί μεταναστευτικό κύμα από Μεξικό προς ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνα, 1,4 εκατομμύρια έως 6,7 εκατ. Μεξικανοί πρόκειται να μεταναστεύσουν από τη χώρα μέχρι το 2080 λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Εκατομμύρια Μεξικανοί ενδέχεται να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν πτώση στις σοδειές, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για κάθε 10% χαμένων καλλιεργειών ένα 2% Μεξικανών είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει τη χώρα για μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ποσοστά που θέλουν 1,4 εκατομμύρια έως 6,7 εκατ. Μεξικανούς να έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι το 2080.

Οι κλιματικές αλλαγές είτε με τη μορφή της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, είτε ως πλημμύρες, ξηρασίες και ισχυρές καταιγίδες επηρεάζουν καθοριστικά οποιεσδήποτε καλλιέργειες και την ίδια στιγμή απειλούν τον τρόπο ζωής όσων ασχολούνται με αυτές. Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Oppenheimer δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι αποδεδειγμένο πως οι αγρότες που βλέπουν τις σοδειές τους να μην αποδίδουν, μεταναστεύουν».

Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας βασίζονται σε διάφορα σενάρια υπερθέρμανσης και αναφέρονται σε Μεξικανούς ηλικίας 15 έως 65 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη έρευνα σχετίζεται με ευρήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου, από την Αφρική ως την Αυστραλία. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Michael Oppenheimer, το φαινόμενο της κλιματικής μετανάαστευσης θα είναι μείζον ζήτημα σε λίγα χρόνια.

Ήδη υπολογίζεται ότι στο σύνολο των 11 εκατ. μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς άδεια παραμονής, τα 6,7 εκατ. προέρχονται από το Μεξικό. Επιπλέον, σύμφωνα με νόμο που επίκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου, όποιος βρίσκεται στις ΗΠΑ χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα θεωρείται αυτομάτως εγκληματίας.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Φωτοβολταϊκά-Η φθηνότερη μορφή ενέργειας

Για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από τον Ήλιο είναι πιο φτηνά από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ που συνέταξαν τη σχετική έκθεση.

Το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 0,16 δολάρια την κιλοβατώρα για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Πρόκειται για μία ιστορική καμπή, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας στους New York Times.

Στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η φορολογία και οι επιδοτήσεις που δυσκολεύουν έναν απευθείας υπολογισμό. Η πτώση είναι εμφανής ακόμα και σε πολιτείες χωρίς μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας: οι ερευνητές eκτιμούν ότι στις νοτιοδυτικές, ηλιόλουστες πολιτείες, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ανεβαίνει συνεχώς και το αντίστοιχο κόστος για την ενέργεια από τον Ήλιο μειώνεται.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει πλέον γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και ο επισφαλής σχεδιασμός σημαίνουν αυξημένο κόστος για τους φορολογούμενους πολύ πριν αρχίσει η λειτουργία.

Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο φτηνά στη κατασκευή (το κόστος έχει πέσει στο μισό σε σχέση με πριν από 10 χρόνια) και είναι περισσότερο αποδοτικά. Την ίδια ώρα αυξάνεται και η ζήτηση, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) της ενέργειας στις ΗΠΑ παράγεται από ορυκτά καύσιμα ενώ η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται στο 20%.








Ασύρματη συσκευή μετράειτο σάκχαρο














ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και την εταιρεία GlySens δημιούργησαν έναν εμφυτεύσιμο αισθητήρα ο οποίος μετράει αδιάκοπα το σάκχαρο του αίματος και μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες, γεγονός άκρως σημαντικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine», η συσκευή ήταν άκρως λειτουργική επί τουλάχιστον έναν χρόνο σε έναν χοίρο στον οποίο δοκιμάστηκε και σε έναν δεύτερο χοίρο επί 10 μήνες. Το σύστημα βασίζεται σε έναν αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει το οξυγόνο στους ιστούς όπου εμφυτεύεται και με τον τρόπο αυτόν μετράει τη γλυκόζη. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της συσκευής σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νέα εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάπτυξη «τεχνητού παγκρέατος», μιας συσκευής η οποία θα μπορεί να μετράει συνεχώς το σάκχαρο των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και να χορηγεί αυτομάτως ινσουλίνη ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ θα μπορεί να είναι χρήσιμη και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι χρειάζεται να έχουν υπό έλεγχο καθημερινά τα επίπεδα σακχάρου τους.

Το καλύτερo «κρυσφύγετο» για απολιθώματα στον Αρη πιστεύουν ότι εντόπισαν ερευνητές











Σε βραχώδη περιοχή στο Nili Fossae του κόκκινου πλανήτη πιστεύουν ερευνητές ότι είναι πιθανότερο να έχουν διατηρηθεί ίχνη ζωντανών οργανισμών που πιθανώς να υπήρξαν κάποτε στον Άρη.

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Έιντριαν Μπράουν του SETI, εντόπισαν το σύμπλεγμα βράχων που παρουσιάζει τεράστιες ομοιότητες με την Πιλμπάρα στην Αυστραλία, η οποία φύλαξε κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη οργανισμών στη Γη.

Η ομάδα πιστεύει, αναφέρει το ΒΒC, πως οι ίδιες «υδροθερμικές» διαδικασίες που έλαβαν χώρα στην Πιλμπάρα μπορούν να επαναλήφθηκαν στο Nili Fossae. Το σύμπλεγμα πιστεύεται πως βρίσκεται στη θέση του για τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια έτη (περίπου τα τρία τέταρτα της «ιστορίας» του Άρη), άρα είναι αρκετά πιθανό εάν ποτέ υπήρξε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη να έχει αφήσει εκεί ίχνη.

To 2008 είχαν βρεθεί ενδείξεις ύπαρξης ανθρακικού άλατος στην ίδια περιοχή, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης οργανισμών στον Άρη. Η ομάδα υπό τον Ε.Μπράουν προχώρησε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το όργανο Crism πάνω στο ΜRO της ΝΑSA (που βρίσκεται σε τροχία γύρω από τον Άρη) για να εξετάσει τα βράχια με υπέρυθρες.

Εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία στην Πιλμπάρα, βρήκαν ότι τα αποτελέσματα παρουσίαζαν σημαντικές ομοιότητες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε και στο Earth and Planetary Science Letters.

«Εάν υπήρξε ζωή που θάφτηκε στον Άρη, οι ίδιες φυσικές διαδικασίες μπορεί να επαναλήφθηκαν στο σύμπλεγμα» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, λέγοντας πως αυτό θα εξηγούσε την ομοιότητα που παρουσίασαν οι δύο περιοχές στην εξέταση με υπέρυθρες.

Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών















ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ενα πειραματικό τεστ που βασίζεται σε χρήση αντισωμάτων τα οποία ανιχνεύουν όγκους των ωοθηκών εμφάνισε ακρίβεια της τάξεως του 94% στο πλαίσιο μικρού εύρους δοκιμής, σύμφωνα με υπευθύνους της βελγικής εταιρείας ΜabCure η οποία το ανέπτυξε.

Αν ο καρκίνος των ωοθηκών ανιχνευθεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευθεί, ωστόσο το 70% των ασθενών διαγιγνώσκονται με τη νόσο όταν αυτή είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Και αυτό διότι τα συμπτώματα του συγκεκριμένου καρκίνου δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Οι ειδικοί της ΜabCure σχεδίασαν μονοκλωνικά αντισώματα στο εργαστήριο, πρωτεΐνες δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίες ανευρίσκονται συγκεκριμένα στους όγκους των ωοθηκών. Δοκίμασαν διαφορετικές εκδοχές των αντισωμάτων σε δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει γιατροί του Νοσοκομείου UΖ στη Λουβέν του Βελγίου από 17 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, πέντε γυναίκες με καλοήθεις όγκους στις ωοθήκες, 24 υγιείς γυναίκες καθώς και οκτώ άνδρες.

Ολες οι εκδοχές του τεστ ανίχνευσαν σωστά τις 16 από τις 17 περιπτώσεις καρκίνου, ενώ δεν έδωσαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε καμία περίπτωση.

Αναγέννηση αρθρώσεων με βλαστικά κύτταρα












ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ερευνητές από τρία αμερικανικά πανεπιστήμια ανέπτυξαν μια νέα τεχνική η οποία αναμένεται μελλοντικά να προσφέρει νέες αρθρώσεις σε ασθενείς με βάση τα ίδια τα κύτταρά τους. Οπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Κλέμσον στη Νότια Καρολίνα και το Πανεπιστήμιο του Μισούρι επέτυχαν να «αναγεννήσουν» την άρθρωση του πρόσθιου τμήματος του μηρού σε κουνέλια με χρήση βλαστικών κυττάρων των ίδιων των ζώων. Είναι η πρώτη φορά που αναγεννάται ολόκληρη η επιφάνεια της άρθρωσης η οποία είναι μάλιστα πλήρως λειτουργική. Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα οστά του μηρού δέκα κουνελιών και τα αντικατέστησαν με τεχνητό οστό το οποίο περιείχε έναν αυξητικό παράγοντα που «ελκύει» βλαστικά κύτταρα του οστού και του χόνδρου. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα τα πειραματόζωα είχαν αποκτήσει νέες, πλήρως λειτουργικές αρθρώσεις.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να ωφελήσουν σημαντικά ασθενείς με κατεστραμμένα ισχία, γόνατα ή και ώμους.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πρώτη η Ελλάδα στους θανάτους από τροχαία











Τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαία στο μισό, εντός των επομένων 10 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009, η Ελλάδα, αν και παρουσιάζει μείωση κατά 23% σε σχέση με το 2001, κατέχει με τη Ρουμανία την πρωτιά στην ΕΕ στον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα με 130 νεκρούς ανά εκατ. κατοίκων.

Στους «27» το 2009 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν 69 νεκροί ανά εκατ. κατοίκους και από τα στοιχεία προκύπτει ότι παρατηρείται μείωση 36% σε σχέση με το 2001, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής η μείωση το 2010, πάντα σε σχέση με το 2001 θα είναι της τάξης του 40%.

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες μέτρα που έχουν στόχο τη μείωση στο μισό, εντός των επομένων 10 ετών, του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο 2011-2020 και το οποίο επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως ο καθορισμός αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας των οχημάτων, η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών και η ενίσχυση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής ο αντιπρόεδρός της αρμόδιος επίτροπος για θέματα μεταφορών Σιμ Κάλας, επεσήμανε τα εξής: «Κάθε μέρα, στους δρόμους της Ευρώπης πεθαίνουν εκατό συνάνθρωποί μας. Από το 2001 έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουμε επιτύχει να σώσουμε σχεδόν 80.000 ζωές. Όμως ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών εξαιτίας ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών μας παραμένει απαράδεκτος. Εξετάζουμε τί είδους αυτοκίνητα οδηγούν οι πολίτες, πού τα οδηγούν και πώς τα οδηγούν, και θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους μέχρι το 2020».

Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Τρίτη η Επιτροπή περιλαμβάνονται οι εξής επτά στρατηγικοί στόχοι:

- Βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης
- Κατασκευή ασφαλέστερων δρόμων.
- Βελτίωση στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την κατασκευή οχημάτων.
- Ενίσχυση των κανόνων χορήγησης αδειών και της εκπαίδευσης των οδηγών.
- Βελτίωση της επιβολής του νόμου.
- Μείωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.
- Ανανέωση του ενδιαφέροντος σε θέματα μοτοσικλετιστών


Πηγές: Euro2day.gr

Καρκίνος του παχέος εντέρου



















Παππής Χαρίλαος, Γενικός Χειρουργός

Το παχύ έντερο αποτελεί το τμήμα εκείνο του πεπτικού μας συστήματος που αποθηκεύει τα κατάλοιπα της τροφής μας και τα οδηγεί εκτός του σώματός μας. Τα παχύ έντερο αποτελείται από το κόλον (περίπου 2 μέτρα) και το ορθό (τα τελευταία 20 εκατοστά).

Πόσο κινδυνεύουμε από καρκίνο του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι νόσος που μπορεί να προληφθεί. Σήμερα γνωρίζουμε αρκετές πτυχές της παθογένεσής του και παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά εργαλεία πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος. Οι συνδυασμένες στατιστικές για άνδρες και γυναίκες αναφέρουν τον καρκίνο του παχέος ως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από αυτόν των πνευμόνων. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο κίνδυνος ενός ενήλικα να αναπτύξει καρκίνο του παχέος είναι 6% ή 1 στους 18. Το 90% των περιπτώσεων παρουσιάζονται σε ηλικίες ανω των 50, και λίγο συχνότερα σε άνδρες.
Τα ποσοστά επιβίωσης εξαρτώνται κατά πολύ από το στάδιο της νόσου. Σχεδόν 94% των ασθενών με περιορισμένη νόσο επιβιώνουν πάνω από 5 χρόνια, 70% των ασθενών με τοπικά προχωρημένη νόσο ξεπερνούν τα 5 χρόνια, ενώ μόλις 9% αυτών με μεταστάσεις ζούν πάνω από 5 έτη. Παρά τη γνώση ότι η πρώιμη διάγνωση βελτιώνει πολύ την επιβίωση, μόλις 35% των καρκίνων διαγιγνώσκονται πρώιμα, 38% με τοπικά προχωρημένη νόσο και 22% με μεταστάσεις.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Πρίν εκδηλωθεί ένας καρκίνος, συχνά παρατηρούνται αλλαγές στο επιθήλιο του παχέος εντέρου. Ενας τύπος αλλαγής είναι η ανάπτυξη ενός πολύποδα. Η αφαίρεση του πολύποδα μπορεί να προλάβει την εξέλιξή του σε καρκίνο.
Πάνω από 95% των καρκίνων του παχέος εντέρου είναι αδενοκαρκινώματα. Η συχνότητα σε κάθε τμήμα του παχέος φαίνεται παρακάτω.

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν (όπως π.χ. να σταματήσουμε το κάπνισμα) ενώ άλλοι δεν μπορούν να αλλάξουν (π.χ. η αύξηση του κινδύνου με την πρόοδο της ηλικίας). Παρακάτω αναλύονται συνοπτικά οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου.

Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ηλικία
Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνει με την ηλικία. Παρά το ότι σπάνια παρουσιάζεται και σε νέα άτομα, 9 στους 10 πάσχοντες είναι άνω των 50 ετών.

Διατροφή
Ο καρκίνος του παχέος είναι σπάνιος σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή σε χορτοφάγους πληθυσμούς. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι παράγοντες που ενοχοποιούνται, αλλά πιθανώς ευθύνεται το ζωικό λίπος που αυξάνει την κυτταρική διαίρεση στο επιθήλιο του εντέρου, ή/και καρκινογόνα που παράγονται κατά το μαγείρεμα ζωικών πρωτεινών σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα παρατηρήθηκε μια προστατευτική ιδιότητα των φυτικών ινών, όπως και των λαχανικών και των φρούτων. Το φυλλικό οξύ που ανευρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα δρά προστατευτικά. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει την προδιάθεση για καρκίνο του παχέος.

Τρώτε κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα. Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου.
Να έχετε ποικιλία στη διατροφή με τουλάχιστον 5 γεύματα πράσινων λαχανικών και φρούτων την ημέρα.
Μη ψήνετε υπερβολικά τα κρεατικά, και μην πίνετε πολύ αλκοόλ.
Πολύποδες
Είναι καλοήθεις εξεργασίες στον αυλό του παχέος εντέρου και είναι αρκετά συχνοί σε ηλικίες άνω των 50. Κάποιοι τύποι πολυπόδων ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σε μια σπάνια κληρονομική νόσο, την οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση παρουσιάζονται εκατοντάδες πολύποδες στο παχύ έντερο. Εμφανίζονται στην εφηβεία και σχεδόν σίγουρα εξελίσσονται σε καρκίνο μεταξύ 30 και 50 ετών. Παρόμοιες νόσοι υπάρχουν και άλλες αλλά είναι πιο σπάνιες (Το σύνδρομο Gardner, o κληρονομικός μη πολυποδιασικός καρκίνος του παχέος, ο οικογενής καρκίνος του παχέος των Εβραίων Ashkenazi).

Βεβαρυμένο προσωπικό ιστορικό
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, μήτρας ή μαστού έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, ασθενής που ήδη παρουσίασε πολύποδες ή καρκίνο μπορεί να ξαναεμφανίσει. Τέλος, η ελκώδης κολίτιδα, μια φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου, ενέχει μεγάλο κίνδυνο να επιπλακεί με καρκίνο. Η σπαστική κολίτις δεν έχει τέτοιο κίνδυνο.

Βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό
Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) ατόμου με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν αυξημένο κίνδυνο, ιδίως αν ο συγγενής τον παρουσίασε σε νεαρή ηλικία. Αν περισσότερα του ενός μέλη της οικογενείας παρουσίασαν καρκίνο, οι πιθανότητες για τους υπόλοιπους αυξάνουν.

Κάπνισμα
Σε σειρές μελετών έχει δειχθεί η άμεση σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα, έχει ενοχοποιηθεί και για την πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος. Σταματώντας το κάπνισμα προφυλασσόμαστε και από πλήθος άλλων καρκίνων (πνεύμονος, λάρυγγα, οισοφάγου, στόματος, ουροδόχου κύστης, νεφρών και παγκρέατος), όπου αυτό εμπλέκεται.

Παχυσαρκία
Κυρίως στους άνδρες, η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ανδρες με βάρος μεγαλύτερο του ιδανικού κατά 35%, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο.

Φυσική άσκηση
Διαρκώς και περισσότερα στοιχεία συσσωρεύονται για την προστατευτική δυνατότητα της άσκησης στον καρκίνο του παχέος. Σημαντικό όφελος προκύπτει από την μέτρια γυμναστική, όπως το έντονο βάδισμα 3 ώρες την εβδομάδα, αλλά πιο έντονη άσκηση μπορεί να ωφελήσει περισσότερο. Κάνοντας την άσκηση μέρος της ζωής μας ( 30΄την ημέρα) μειώνουμε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος. Η μη άσκηση συνδέεται με 2πλάσιο κίνδυνο καρκίνου.

Κληρονομικότητα
Παρά τις μεγάλες προόδους της γενετικής, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η σχέση των γονιδίων μας με την εμφάνιση καρκίνου. Εκτιμάται ότι 5-10% των περισσοτέρων τύπων καρκίνου οφείλονται σε μεμονωμένες μεταλλάξεις γονιδίων που αφορούν οικογένειες. Ετσι, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνος σε γονέα ή αδελφό σημαίνει 1,7 φορές αυξημένη πιθανότητα, ενώ δύο γονείς ή αδέλφια σημαίνει 3πλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Γι΄αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ενήμεροι τέτοιων περιστατικών στην οικογένεια και να πληροφορούμε στη συνέχεια το γιατρό μας.

Το να έχει κανείς έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει καρκίνο. Εχει, όμως, περισσότερες πιθανότητες, και πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος στα θέματα πρόληψης. Μιλώντας με ειδικό ιατρό για αυτά τα θέματα είναι δυνατόν να προγραμματιστεί τακτικό check-up και να διαγνωσθεί-θεραπευθεί έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία.

Ο καρκίνος του εντέρου προσφέρεται ιδιαίτερα για πρόληψη γιατί:

συνήθως ξεκινάει σαν καλοήθης πολύποδας (προκαρκινική κατάσταση)
απαιτείται αρκετό διάστημα πρίν γίνει καρκίνος
η πολυπεκτομή διακόπτει την εξέλιξη σε καρκίνο
ακόμα και αν έχουμε καρκίνο, σε αρχικό στάδιο θεραπεύεται πλήρως με εγχείρηση και χωρίς παρά φύσει έδρα!
Αν τροποποιούσαμε τον τρόπο ζωής μας και δίναμε σημασία στους παράγοντες κινδύνου, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν!

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό;

Η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου
Ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ότι το έντερο δεν κενούται πλήρως
Αίμα στα κόπρανα, ανοιχτόχρωμο ή σκούρο. ΠΡΟΣΟΧΗ: συχνά αποδίδονται μικρές ή μεγαλύτερες αιμορραγίες σε γνωστές ή άγνωστες αιμορροίδες! Μην εφησυχάζετε αν δεν υποβληθείτε στον κατάλληλο έλεγχο!!!
Κόπρανα στενότερα απ΄ότι συνήθως ("σαν οδοντόκρεμα")
Γενικά κοιλιακά συμπτώματα, όπως πόνος, πολλά αέρια, τυμπανισμός, "κράμπες" του εντέρου.
Απώλεια βάρους αγνώστου αιτιολογίας, με ή χωρίς ανορεξία
Αδυναμία και εύκολη κόπωση
Αναιμία - Σιδηροπενία (δηλ. χαμηλός αιματοκρίτης ή χαμηλός σίδηρος σε τυχαία εξέταση αίματος)
Εμετοί
Ικτερος (κίτρινισμα στα μάτια και στο δέρμα)
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και μιας σειράς άλλων νοσημάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος πρώιμα;
Στις περισσότερες κακοήθειες ο προληπτικός έλεγχος θεωρείται "δευτερογενής πρόληψη" γιατί ανιχνεύει καρκίνους σε πρώιμα στάδια αλλά δεν προλαμβάνει τη νόσο. Στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να θεωρηθεί και "πρωτογενής πρόληψη", καθώς μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικούς πολύποδες και να σταματήσει τη εξέλιξη της νόσου.
Ατομα με τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να συμβουλευθούν ειδικό γιατρό για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους. Ο ειδικός γιατρός θα συστήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία, τους επιβαρυντικούς παράγοντες και τυχόν σημεία ή συμπτώματα.

Εξέταση κοπράνων για ίχνη αίματος, που δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Πολύποδες ή μικροί καρκίνοι αιμορραγούν ελάχιστα, και η εξέταση έρχεται να ανακαλύψει αυτό το πρώιμο σημάδι.
Δακτυλική εξέταση από γιατρό, ο οποίος μπορεί να αισθανθεί τυχόν ανώμαλους σχηματισμούς, ή να δεί αίμα που κρύβονταν εσωτερικά.
Σιγμοειδοσκόπιση ή κολονοσκόπηση, όπου με εύκαμπτο μακρύ όργανο με οπτικές ίνες ελέγχεται όλο ή μέρος του παχέος εντέρου υπο άμεση όραση.
Βαριούχος υποκλυσμός διπλής αντίθεσης, δηλαδή ακτινογραφίες του παχέος εντέρου με χρήση σκιαγραφικού υγρού.
Η περαιτέρω διερεύνηση ύποπτων αποτελεσμάτων μπορεί να απαιτήσει και άλλες εξετάσεις, όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία, σπιθηρογράφημα κ.ά. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η ανάγκη για επιπρόσθετες εξετάσεις αποτελούν διαδικασία που γίνεται από τον ειδικό γιατρό και εξατομικεύεται για κάθε περίπτωση.

Ποιά είναι τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Αν τεθεί η διάγνωση του καρκίνου, τότε είναι απαραίτητη η σταδιοποίηση της νόσου, ώστε να γνωρίζουμε την έκταση αυτής και τις πιθανές επεκτάσεις αυτής εκτός της πρωτοπαθούς εστίας. Αφού εκτιμηθούν οι εξετάσεις που έχουν γίνει και συμπληρωθούν από άλλες , αν χρειάζεται, τότε η νόσος κατατάσσεται σε ένα από τα ακόλουθα στάδια:

Στάδιο 0 Ο καρκίνος είναι πρώιμος και εντοπίζεται μόνο στο εσωτερικό του επιθηλίου του εντέρου.
Στάδιο Ι Ο καρκίνος περιλαμβάνει περισσότερα στρώματα του επιθηλίου του εντέρου
Στάδιο ΙΙ Ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από το τοίχωμα του εντέρου αλλά δεν έχει προσβάλλει λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙΙ Εχουν προσβληθεί λεμφαδένες αλλά όχι άλλες απομεμακρυσμένες εστίες.
Στάδιο ΙV Υπάρχουν απομεμακρυσμένες μεταστάσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος, την εντόπιση και την έκταση του όγκου, από τις τυχόν επιπλοκές που έχει προκαλέσει και από τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Απαιτείται η συνεργασία ομάδας ιατρών όπως χειρουργού, γαστρεντερολόγου, ογκολόγου και ακτινοθεραπευτή, ώστε να ακολουθηθεί μια ή συνδυασμός περισσοτέρων θεραπευτικών επιλογών.

Χειρουργική θεραπεία είναι η πιο συχνή αντιμετώπιση για καρκίνο παχέος εντέρου. Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τμήμα του κοντινού υγιούς εντέρου καθώς και του περιοχικούς λεμφαδένες. Συνήθως υπάρχει η δυνατότητα να ξαναενώσει τα τμήματα του εντέρου, αλλιώς πρέπει να δημιουργηθεί παρά φύσει έδρα (περίπου 15% των καρκίνων).
Στο σχήμα απεικονίζεται η χειρουργική εκτομή που πραγματοποιείται ανάλογα με την εντόπιση του όγκου, καθώς και η αναστόμωση του εντέρου.

Χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων που εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα όπου και αν βρίσκονται στον οργανισμό. Γίνεται συνήθως μετά το χειρουργείο, αλλά και πρίν ή και ανεξάρτητα από αυτό. Τα φάρμακα δίνονται από τη φλεβική οδό.

Ακτινοθεραπεία ονομάζουμε την αγωγή με ακτινοβολία υψηλής δόσης με στόχο την τοπική καταστροφή καρκινικών κυττάρων στην περιοχή που εφαρμόζεται.

Βιολογική θεραπεία χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Δεν έχει εφαρμογή ακόμα σε όλους τους τύπους καρκίνου, αλλά αποτελεί πολύ χρήσιμη αντιμετώπιση.

Ολες οι μορφές αντιμετώπισης έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές εξαρτώνται από τη μορφή και ένταση της αγωγής καθώς και από την κατάσταση του ίδιου του οργανισμού. Γι΄αυτό θα πρέπει, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, να εκτιμώνται τα δυνητικά οφέλη σε σχέση με το βιολογικό κόστος κάθε θεραπευτικής αντιμετώπισης, ώστε ό,τι κάνουμε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεχής παρακολούθηση μετά την αγωγή για τυχόν υποτροπές ή μεταστάσεις.



Τετρακίνητο όχημα-«ελικόπτερο»!










Τη μια στιγμή μπορεί να είναι όχημα 4 Χ 4 και σε κάτι λιγότερο από ένα λεπτό να μεταμορφωθεί σε ελικόπτερο: o λόγος για τη νέα επινόηση της εταιρείας κατασκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων ΑVΧ Αircraft Company, με έδρα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Το μυστικό του πρωτοποριακού συνδυασμού οχήματος και ελικοπτέρου κρύβεται στους αναδιπλούμενους έλικες στο επάνω μέρος, οι οποίοι με τη βοήθεια ενός προηγμένου μηχανισμού «μαζεύουν» ή «ξεδιπλώνονται» σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, μεταλλάσσοντας ανάλογα με την περίσταση τον τετρακίνητο «χαμαιλέοντα».

Το φουτουριστικό όχημα είναι ικανό να μεταφέρει τέσσερις πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και να διανύσει με ένα γέμισμα συνολικά μια απόσταση 400 χιλιομέτρων, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Στον αέρα η ταχύτητά του μπορεί να αγγίξει τα 225 χλμ. /ώρα, ενώ στο έδαφος μπορεί να φθάσει τα 140 χλμ. /ώρα σε δρόμο και τα 50 χλμ./ώρα εκτός δρόμου.

Οι κατασκευαστές του μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο χειρισμός του θα είναι τόσο απλός, ώστε να μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και ένας απλός φαντάρος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως σκέφτεται σοβαρά την πρόταση της ΑVΧ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα.

Μπαταρίες χωρίς «πόλους» για τη Μicrosoft











Μια έξυπνη ιδέα, η οποία υπόσχεται να απαλλάξει τους καταναλωτές από τον πονοκέφαλο της σωστής πόλωσης, είχαν οι υπεύθυνοι της Μicrosoft. Δημιούργησαν μια συσκευή στην οποία μπορεί κανείς να εισαγάγει μπαταρίες με τη φορά που επιθυμεί. Η νέα εφεύρεση ονομάζεται ΙnstaLoad και σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό έχει ως στόχο τη γρήγορη εισαγωγή μπαταριών χωρίς την ανάγκη αναζήτησης της σωστής πλευράς τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κάθε υποδοχή υπάρχει και θετικός και αρνητικός πόλος, γεγονός που σημαίνει ότι όποια φορά και αν έχουν οι κυλινδρικές μπαταρίες η πολυπόθητη επαφή είναι εφικτή.

«Οι χρήστες συνήθως αντιλαμβάνονται ότι έχουν τοποθετήσει ανάποδα τις μπαταρίες τους ύστερα από δύο ή περισσότερες προσπάθειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Οσο περισσότερες μπαταρίες χρειάζεται μια συσκευή για να λειτουργήσει τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα λανθασμένης τοποθέτησης. Εξαλείφοντας λοιπόν το ενδεχόμενο αυτό, συμβάλλουμε σε μια πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία» καταλήγει.

Η συσκευή είναι συμβατή με μπαταρίες τύπου CR123, ΑΑ, ΑΑΑ, C και D, επαναφορτιζόμενες ή μη. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται περί τα 35 δισ. ευρώ σε μπαταρίες παγκοσμίως. Παρ΄ όλα αυτά η Μicrosoft δεν έχει ακόμη αποκαλύψει κατά πόσο η επαναστατική τεχνολογία θα εφαρμοστεί άμεσα σε μεγάλο εύρος συσκευών. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε σύντομα την εύχρηστη πατέντα σε δικές της μικροσυσκευές, όπως π.χ. ασύρματα ποντίκια.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική







Οι θερμοκρασίες στις βόρειες αρκτικές περιοχές βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2।000 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις μιας νέας επιστημονικής έρευνας।

Οι αλλαγές στην τροχιά της Γης είχαν προκαλέσει πολλούς αιώνες χαμηλών θερμοκρασιών, όμως τα τελευταία 100 χρόνια οι αρκτικές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί αισθητά λόγω της εκπομπής των «αερίων του θερμοκηπίου».

Η έρευνα έγινε από αμερικανούς επιστήμονες, υπό τον καθηγητή γεωλογίας και περιβάλλοντος Ντάρελ Κάουφμαν του πανεπιστημίου της Β.Αριζόνα, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες πήραν δεδομένα από πάγους μεγάλου βάθους, δακτυλίους των κορμών των δέντρων, ιζήματα λιμνών κ.α. και επιβεβαίωσαν ότι η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη τόσο στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας (που επέρχονται λόγω των μεταβολών στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας), όσο και στο φαινόμενο του «θερμοκηπίου».

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει τις αρκτικές θερμοκρασίες μέχρι πριν 400 χρόνια. Όμως, με τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαμορφώσουν μια λεπτομερειακή εικόνα των αρκτικών θερμοκρασιών ανά δεκαετία, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου, και διαπίστωσαν ότι η περίοδος 1998-2008 ήταν η πιο θερμή.

Ενώ στα προηγούμενα 1.900 χρόνια οι αρκτικές θερμοκρασίες έπεφταν, τα τελευταία 100 χρόνια ανεβαίνουν συνεχώς. Κατά τα τελευταία η άνοδος της θερμοκρασίας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, σύμφωνα με την έρευνα. Κατά μέσο όρο η Αρκτική ψυχραινόταν με ρυθμό 0,2 βαθμών ανά χιλιετία μέχρι το 1900, ενώ έκτοτε έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Η νέα μελέτη επίσης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος (ή Μεσαιωνική Κλιματική Ανωμαλία), πριν περίπου από 1.000 χρόνια, όταν οι Βίκινγκς αποίκισαν την Αμερική και πιθανότατα καλλιέργησαν αμπέλια στο σημερινό παράκτιο αρκτικό Καναδά. Όντως, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, οι θερμοκρασίες τότε στην περιοχή ήσαν υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα (μια εξαίρεση στη γενικότερη τάση βραδείας πτώσης των αρκτικών θερμοκρασιών), όμως παρόλα αυτά δεν ήσαν τόσο υψηλές όσο οι σημερινές.

Η βασική αιτία για τη μακρόχρονη και αργή μείωση των αρκτικών θερμοκρασιών (μέχρι αυτή να αναστραφεί από την πιο πρόσφατη υπερθέρμανση λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων), που άρχισε περίπου πριν από 8.000 χρόνια, υπήρξε η ταλάντευση του άξονα περιστροφής της Γης. Αυτή η διαδικασία -σε χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών- αλλάζει τον μήνα κατά τον οποίο ο πλανήτης μας βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο, άρα δέχεται και την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα. Η ταλάντευση αυτή οδήγησε στη μείωση της ηλιακής ενέργειας που έφτανε στην Αρκτική στη διάρκεια του καλοκαιριού - ώσπου το ανθρωπογενές «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ήρθε να σπρώξει το θερμόμετρο προς τα πάνω.

«Ο 20ός αιώνας είναι ο πρώτος αιώνας κατά τον οποίο η ποσότητα ενέργειας που παίρνουμε από τον ήλιο, δεν είναι πλέον ο πιο σημαντικός παράγων που καθορίζει τις Αρκτικές θερμοκρασίες», σύμφωνα με την έρευνα. Η άνοδος των αρκτικών θερμοκρασιών έχει ως συνέπεια κάθε χρόνο να μειώνεται η κάλυψη των αρκτικών θαλασσών από πάγους το καλοκαίρι.

Καθώς η μελέτη έβλεπε το φως της δημοσιότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν -που προ ημερών επισκέφτηκε την Αρκτική για να έχει μια άποψη από πρώτο χέρι- προειδοποιούσε την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στη Γενεύη ότι «πολλά από τα πιο μακρινά σενάρια», που προέβλεπαν οι κλιματολόγοι, «ήδη συμβαίνουν». Γι' αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις επειγόντως να πάρουν μέτρα και να καταλήξουν σε συμφωνία στην επερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, αλλιώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την προδιαγραφόμενη καταστροφή.

Σύγχρονο διαστημικό υλικό νανοτεχνολογίας, για την προστασία από τη ραδιενέργεια στο διάστημα, ανέπτυξαν Τούρκοι επιστήμονες.

Υλικό νανοτεχνολογίας κατά της ραδιενέργειας στο διάστημα από Τούρκους επιστήμονες
Σύγχρονο διαστημικό υλικό νανοτεχνολογίας, για την προστασία από τη ραδιενέργεια στο διάστημα, ανέπτυξαν Τούρκοι επιστήμονες.
Τούρκοι μηχανικοί έχουν αναπτύξει υλικό νανοτεχνολογίας, το οποίο παράγει 100πλάσια προστασία από τη ραδιενέργεια του διαστήματος, σε σύγκριση με την προστασία των υλικών που βρίσκονται σήμερα σε χρήση στις διαστημικές αποστολές.

Το υλικό αυτό, πρωτοποριακής τεχνολογίας, θα χρησιμοποιηθεί στους δορυφόρους που θα κατασκευάζονται στην Τουρκία, ενώ αναπτύσσεται με τη συνεργασία του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (TUBITAK) και της πανίσχυρης Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, επεκτείνεται η διάρκεια επιχειρησιακής αξιοποίησης συστημάτων και υποσυστημάτων των σύγχρονων δορυφόρων, μειώνοντας σε ουσιαστικό βαθμό το οικονομικό κόστος για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα, ένα άλλο ουσιαστικό πλεονέκτημα της χρήσης του υλικού αυτού, εντοπίζεται στο ιδιαίτερα μικρό βάρος του, που του προσφέρει η ανάπτυξή του, από την αξιοποίηση των σύγχρονων δεδομένων της νανοτεχνολογίας.

Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος









Η μάζα του είναι 265 φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου και η λαμπρότητά του δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος εντόπισε ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ΕSΟ) που βρίσκεται στο όρος Παρανάι της Χιλής. Το μεγαλύτερο άστρο που είχε εντοπιστεί ως σήμερα ήταν 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα άστρο είναι 150 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πολ Κράουθερ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, ανακάλυψε ένα άστρο με μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου! Η λαμπρότητα του άστρου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Οι ερευνητές μελετούσαν το νεφέλωμα RΜC 137a που βρίσκεται σε απόσταση 165.000 ετών φωτός από εμάς στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένας από τους πιο κοντινούς στον δικό μας γαλαξίες. Το νεφέλωμα αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων και οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πιο λαμπρό εξ

Αριστερά, το νεφέλωμα στο οποίο βρίσκεται το γιγαντιαίο άστρο με σημειωμένη την περιοχή στην οποία εντοπίστηκε, στο μέσον απεικονίζεται σε κοντινό πλάνο η περιοχή και δεξιά, σε μεγέθυνση το αστρικό σμήνος στο οποίο ανήκει το άστρο (ΑΡ/ΕURΟΡΕΑΝ SΟUΤΗΕRΝ ΟΒSΕRVΑΤΟRΥ) αυτών, το οποίο ονόμασαν RΜC 137a1. Εκπληκτοι διαπίστωσαν το γιγαντιαίο μέγεθός του και μάλιστα αναφέρουν πως όταν το άστρο βρισκόταν σε βρεφική ηλικία, το μέγεθός του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να είχε μάζα 320 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα γενιά τηλεσκοπίων και ειδικά τα επόμενα διαστημικά τηλεσκόπια που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη θα εντοπίσουν και άλλα άστρα παρόμοιου ή και ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους.