ΛΟΝΔΙΝΟ Νέα γενιά αντιβιοτικών που έχουν ως βάση χημικές ουσίες από το δέρμα των βατράχων βρίσκεται στα σκαριά. Εχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι το δέρμα των βατράχων περιέχει πολλά συστατικά και ουσίες που εξοντώνουν μικρόβια και βακτήρια και γενικά τους προστατεύουν στα ιδιαίτερα εχθρικά περιβάλλοντα όπου ζουν. Βέβαια, έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι ουσίες αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δηλητηριώδεις και για τον άνθρωπο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρήκαν τρόπο να επεξεργάζονται αυτές τις ουσίες και συστατικά ώστε να εξαφανίζουν τις επικίνδυνες παρενέργειές τους. Οπως υποστηρίζουν μάλιστα έχουν δημιουργήσει 100 νέα αντιβιοτικά σκευάσματα, ανάμεσα στα οποία και ένα που μπορεί να καταπολεμήσει το βακτήριο ΜRSΑ, που είναι το πιο γνωστό και επικίνδυνο βακτήριο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Οι βάτραχοι ζουν εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια και όπως είναι ευνόητο είχαν πολύ χρόνο για να αναπτύξουν αποτελεσματικές άμυνες απέναντι σε μικρόβια και βακτήρια» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» ο Μάικλ Κόνλον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Το ποτάμι της οργής στα Οινόφυτα
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Βόμβα στο ποτήρι!
Για πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής Οινοφύτων η επαφή με το νερό του Ασωπού απεδείχθη μοιραία. Η θνησιμότητα από καρκίνο το 2009 παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 90%! Θύματα των ρύπων είναι κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της κατάποσης του μολυσμένου νερού
ΙΩΑΝΝΑ Α. ΣΟΥΦΛΕΡΗ
Αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρκίνο καταγράφηκαν τα τελευταία 11 χρόνια στα Οινόφυτα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Νομό Βοιωτίας, σύμφωνα με μελέτη επιδημιολόγων του Πανεπιστημίου των Αθηνών, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Και ενώ ο μέσος όρος της αύξησης για την ενδεκαετία είναι 14%, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι η αύξηση για το 2009 ήταν της τάξεως του 90%! Πού αποδίδονται άραγε τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο που καταγράφονται στην περιοχή; Μπορεί να ευθύνεται το εξασθενές χρώμιο, το στοιχείο που πέρασε στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής; Θα έχει συνέχεια το φαινόμενο; Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να το αναστείλουν; Συναντήσαμε την κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, η οποία ηγήθηκε της μελέτης λίγο προτού αναχωρήσει για την Κορέα, όπου πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματά της στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (28 ως 31 Αυγούστου 2010) και αναζητήσαμε απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα.
Οσοι αγαπάτε τον κινηματογράφο θα έχετε σίγουρα δει την ταινία «Εριν Μπρόκοβιτς», η οποία αναφέρεται σε υπαρκτό πρόσωπο και στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζούλια Ρόμπερτς. Η ηρωίδα, βοηθός σε δικηγορικό γραφείο, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή προκειμένου να αποδείξει ότι το νερό που έπιναν οι κάτοικοι ενός χωριού ήταν μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο και πως αυτό εξηγούσε τα κρούσματα καρκίνου, των οποίων ο αριθμός ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Η μαχητικότητα της Μπρόκοβιτς είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί η βιομηχανία που μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, μια καταδίκη η οποία αποτέλεσε ισχυρό προηγούμενο για τις περιπτώσεις που μετέπειτα παρουσιάστηκαν και η οποία φυσικά είχε ως συνέπεια να αποζημιωθούν οι κάτοικοι.
Η κυρία Λινού και οι συνεργάτες της, 15 επιστήμονες από την Ελλάδα, καθώς και τα Πανεπιστήμια Ηarvard και Dartmouth των ΗΠΑ, δεν χρειάστηκε να διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα για να εκπονήσουν τη μελέτη τους. Εκλήθησαν στην περιοχή από τις τοπικές αρχές, οι οποίες εξάλλου πραγματοποιούσαν και τις μετρήσεις που έδειχναν αυξημένα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό που αρδεύει την περιοχή. Τελικά πάντως, διαφωνίες στο δημαρχιακό συμβούλιο είχαν ως αποτέλεσμα η μελέτη της ομάδας επιδημιολόγων να χρηματοδοτηθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Η κυρία Αθηνού Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών, η οποία ηγήθηκε της μελέτης Ζητούμενο της μελέτης ήταν να ανιχνευθούν οι πιθανές επιπτώσεις των αυξημένων ποσοστών εξασθενούς χρωμίου στην υγεία των κατοίκων. Εύκολο να το λέει κάποιος, αλλά δυσκολότερο να το κάνει, όπως γνωρίζουν καλά όσοι πραγματοποιούν επιδημιολογικές μελέτες. Η ερευνητική ομάδα της κυρίας Λινού εκπόνησε αυτό που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν μελέτη οικολογικής θνησιμότητας. Οπως εξηγεί η ελληνίδα επηδιμιολόγος, « αρχικά αναζητήθηκαν από τα δημοτολόγια του Δήμου Οινοφύτων τα άτομα εκείνα που για την περίοδο από την αρχή του 1999 ως το τέλος του 2009 ήταν τόσο δημότες όσο και κάτοικοι της περιοχής.Εντοπίστηκε δηλαδή ολόκληρος ο πληθυσμός που είχε εκτεθεί στις όποιες συνθήκες επικρατούσαν στην περιοχή.Επρόκειτο για 5.842 άτομα συνολικά. Στη συνέχεια αναζητήθηκε στα πιστοποιητικά θανάτου και καταγράφηκε το σύνολο των θανάτων από καρκίνο και οι θάνατοι από κάθε είδος καρκίνου. Στόχος αυτού του δεύτερου βήματος ήταν να βρεθεί το υποσύνολο θανάτων που μπορούσε να σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τέλος, τα ποσοστά θανάτων των Οινοφύτων συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της Βοιωτίας,προκειμένου να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης , προκειμένου δηλαδή να εξαγάγουμε το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων με βάση τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιστοποιητικά θανάτου κωδικοποιήθηκαν από τους γιατρούς της ομάδας, αξιοποιώντας ένα διεθνώς αποδεκτό σύστημα κατάταξης (ΙCD9), ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το φύλο και την ηλικία, επίσης κατά τα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας, « κατά τη διάρκεια των 11 ετών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο ήταν για αυτά τα 11 έτη κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της Βοιωτίας. Οσον αφορά την αιτία θανάτου, η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος,καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες,αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα ».
Χωρίς «φόβο και πάθος»
Ηταν άραγε αναμενόμενα αυτά τα ευρήματα; Η κυρία Λινού είναι κατηγορηματική: « Αρχίσαμε τη μελέτη χωρίς προκαταλήψεις.Εξασφαλίσαμε ότι συμπεριλάβαμε όσο το δυνατόν αδιάσειστα στοιχεία-δεδομένα, αλλά δεν θέλαμε να έχουμε αναμενόμενα.Θέλαμε τα αποτελέσματα να μας οδηγήσουν στα συμπεράσματα και όχι να έχουμε συμπεράσματα πριν δούμε τα αποτελέσματα!Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι κάποια από τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν ».
Το πρώτο που παρατηρεί ο αμύητος στην επιδημιολογία παρατηρητής στον συγκεντρωτικό πίνακα των αποτελεσμάτων είναι ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα Οινόφυτα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο (474 θάνατοι αντί των 484,3 αναμενομένων). Ωστόσο αυτό δεν ήταν έκπληξη για την κυρία Λινού και τους συνεργάτες της. « Πρόκειται για ένα φαινόμενο γνωστό από τη βιβλιογραφία που ονομάζεται “επίδραση του υγιούς εργάτη” (healthy worker effect). Σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα, με μεγάλη ζήτηση εργατικού δυναμικού,φτάνουν και εγκαθίστανται υγιείς,νέοι εργαζόμενοι,στους οποίους τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μικρά.Το γεγονός αυτό καταγράφηκε και στη μελέτη μας » λέει η ελληνίδα πανεπιστημιακός.
Εκτόξευση θνησιμότητας το 2009
Ποια ήταν λοιπόν τα ευρήματα που εξέπληξαν τη διεθνή ερευνητική ομάδα; « Κατ΄ αρχάς ας συνοψίσουμε τα ευρήματα » μας είπε η κυρία Λινού και συνέχισε « παρατηρήσαμε μια αύξηση του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στην 11ετία που ήταν την τάξεως του 14%. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι ειδικά για το έτος 2009 η αύξηση ήταν της τάξεως του 90%.Παρατηρήθηκε βεβαίως αύξηση θανάτων προκαλούμενη απ΄ όλους τους τύπους καρκίνου,ιδιαίτερα σημαντική όμως ήταν η αύξηση του καρκίνου του ήπατος σε άνδρες και γυναίκες και του καρκίνου των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως ειδικά στις γυναίκες.Στατιστικά σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων και του στομάχου ».
Πόσο ανησυχητική είναι η αύξηση κατά 90% των θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα και πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; « Ο καρκίνος που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες παίρνει χρόνο για να αναπτυχθεί και μπορεί να απαιτεί συνεχή έκθεση σε αυτούς.Μπορεί αυτό που καταγράφουμε τώρα να έχει τις ρίζες του σε κάτι που έγινε πριν από 10 ή 15 χρόνια. Με άλλα λόγια, οι θάνατοι του 2009 αντικατοπτρίζουν φαινόμενα που έλαβαν χώρα πολύ νωρίτερα.Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο να ανατρέξουμε σε στοιχεία του παρελθόντος όσο και να συνεχίσουμε την καταγραφή των θανάτων στα επόμενα χρόνια,κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε.Περιττό να πούμε ότι τόσο το ποσοστό αυτό όσο και τα αυξημένα ποσοστά θανάτων για τους καρκίνους που προανέφερα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και καλούν σε επαγρύπνηση » σημείωσε η καθηγήτρια.
Το ένοχο χρώμιο και το «κλειδωμένο» συρτάρι
Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι κάτοικοι των Οινοφύτων πεθαίνουν από καρκίνο με μεγαλύτερη συχνότητα απ΄ ό,τι οι γείτονές τους στη Βοιωτία. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο. Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα; Πρόκειται βεβαίως για το δυσκολότερο να απαντηθεί ερώτημα σε κάθε επιδημιολογική μελέτη και αυτό ισχύει και για τη συγκεκριμένη. « Πιθανή γνωστή αιτία είναι το εξασθενές χρώμιο,αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και άλλους ρύπους » λέει η κυρία Λινού και εξηγεί: « Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που μας απαγορεύει να υποδείξουμε τον συγκεκριμένο ρύπο. Κατ΄ αρχάς,δεν έχουμε στα χέρια μας μετρήσεις των επιπέδων των ρύπων στο νερό των Οινοφύτων παρά μόνο από το 2007 και μετά.
Οι μετρήσεις των προηγουμένων ετών,πολύ σημαντικές όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί από αυτά που είπαμε παραπάνω,βρίσκονται σε κάποιο συρτάρι της νομαρχίας που για κάποιον περίεργο λόγο δεν ξεκλειδώνει.Μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι τώρα που η νομαρχία θα γίνει περιφέρεια,κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τύχη του εν λόγω συρταριού... Βάσει πάντως των μετρήσεων που διαθέτουμε, το εξασθενές χρώμιο βρέθηκε στο νερό σε ποσοστά (από 41 ως 151 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) πολύ μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά, ενώ αντίθετα άλλοι ρύποι,όπως παραδείγματος χάριν το αρσενικό,ήταν στα ανώτερα επιτρεπτά όρια. Ετσι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι αυτό που ευθύνεται για την αύξηση των θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα να υπάρχει άλλος ρύπος ή συνέργεια ρύπων που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο ».
Γαστρεντερικό σύστημα και ήπαρ
Δεν βοηθά άραγε η υπάρχουσα βιβλιογραφία στον συσχετισμό των παρατηρούμενων καρκίνων με συγκεκριμένους ρύπους; « Πράγματι, ορισμένοι από τους καρκίνους που παρατηρούμε συνδέονται με το εξασθενές χρώμιο,αλλά έχουμε και ευρήματα που είναι μοναδικά.Θα πρέπει πάντως να σας πω ότι ενώ η τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου όταν αυτό εισπνέεται είναι καλά τεκμηριωμένη, δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση που αυτό καταπίνεται.Πάντως,αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν πέρυσι μια εργασία η οποία κατέδειξε ότι η συστηματική κατάποση εξασθενούς χρωμίου οδήγησε τα πειραματόζωα στην ανάπτυξη καρκίνων επιθηλιακού τύπου στο γαστρεντερικό σύστημα.Το εύρημα αυτό συνάδει με τα δικά μας ευρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τεράστια αύξηση θανάτων από καρκίνο νεφρών και ουροδόχου κύστεως σε γυναίκες, όπως επίσης η μικρότερη μεν (20%) αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση θανάτων από καρκίνο του στομάχου » λέει η κυρία Λινού.
Τα ευρήματα των Οινοφύτων που είναι μοναδικά στη βιβλιογραφία αφορούν την αύξηση των πρωτογενών όγκων του ήπατος, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μπορεί οι απόλυτοι αριθμοί να μη σοκάρουν (τρεις θάνατοι), αλλά αν σκεφτεί κάποιος ότι οι αναμενόμενοι για τον συγκεκριμένο πληθυσμό ήταν 0,1 θάνατος, αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι 30 φορές πολλαπλάσιοι. Για τον λόγο αυτό η διεθνής επιστημονική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την εργασία της στα Οινόφυτα. «Εκτός από την καταγραφή των περιστατικών για τα επόμενα χρόνια σκοπεύουμε άμεσα να εμβαθύνουμε στα αίτια των παρατηρούμενων θανάτων. Ετσι σχεδιάζεται αρχικά η σύγκριση με τους πληθυσμούς της Αράχοβας και των Δερβενοχωρίων, με πληθυσμούς δηλαδή οι οποίοι γειτνιάζουν με τα Οινόφυτα, αλλά δεν έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο νερό. Επίσης, προγραμματίζουμε συνεντεύξεις με τους πλησιέστερους συγγενείς των θυμάτων του καρκίνου προκειμένου να δούμε αν υπήρχαν άλλοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της νόσου, όπως το κάπνισμα ή η έκθεση σε ρύπους στην εργασία» λέει η κυρία Λινού, η οποία θέλησε να κλείσει τη συνομιλία μας με μια θετική πληροφορία: «Οι δημοτικές αρχές μάς ενημέρωσαν ότι τα Οινόφυτα αρδεύονται πλέον από τον Μόρνο, πράγμα που μας κάνει να ελπίζουμε ότι βαθμηδόν τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
Η μελέτη της τοξικότητας του εξασθενούς χρωμίου όταν αυτό καταπίνεται έχει μια ιστορία για την οποία δεν μπορεί να είναι υπερήφανη η διεθνής επιστημονική κοινότητα.Ετσι τουλάχιστον προκύπτει από Εditorial της επιστημονικής επιθεώρησης Εpidemiology (τεύχος 19, αριθμός 1, Ιανουάριος 2008, σελ.24-26),το οποίο υπογράφει ο Αllan Η.Smith,επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.Σύμφωνα με το άρθρο,στην επαρχία Liaoning της Κίνας άρχισε το 1959 να λειτουργεί εργοστάσιο στα λύματα του οποίου υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.Πέντε χρόνια αργότερα,οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών ανέφεραν ότι το νερό των πηγαδιών από τα οποία υδροδοτούνταν είχε αποκτήσει κίτρινο χρώμα.Το 1965 μετρήσεις στο νερό των πηγαδιών κατέδειξαν όντως την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε υψηλές συγκεντρώσεις και άρχισαν έργα αποκατάστασης,τα αποτελέσματα των οποίων φάνηκαν το 1967.
Είκοσι χρόνια αργότερα,δύο κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν άρθρο στην επιθεώρηση Chinese Journal of Ρreventive Μedicine,σύμφωνα με το οποίο τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του στομάχου και των πνευμόνων για την περίοδο από το 1970 ως το 1978 ήταν αυξημένα μεταξύ των κατοίκων που ζούσαν γύρω από το εργοστάσιο.Με δεδομένο ότι η μελέτη των κινέζων ερευνητών αφορούσε έναν τεράστιο πληθυσμό (πάνω από 100.000 άτομα),τα ευρήματά της εκτιμήθηκαν ως πολύ σημαντικά και ήταν αυτά που συνέδεσαν την κατάποση του εξασθενούς χρωμίου με την εμφάνιση των εν λόγω καρκίνων.Οι μόνοι που φάνηκαν να έχουν αντιρρήσεις ήταν οι ίδιοι οι συγγραφείς του άρθρου,οι οποίοι δέκα χρόνια αργότερα δημοσίευσαν ένα δεύτερο άρθρο με «περαιτέρω ανάλυση» των αποτελεσμάτων που έδειχνε ότι η έκθεση στο εξασθενές χρώμιο δεν συνδεόταν με την εμφάνιση των καρκίνων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Οccupational and Εnvironmental Μedicine,οι εκδότες του οποίου αναγκάστηκαν να το αποσύρουν εννιά χρόνια αργότερα (2006) όταν διαπιστώθηκε «η απόκρυψη οικονομικής και επιστημονικής συμμετοχής τρίτων στο άρθρο».Τι εννοούσαν με αυτή τη διπλωματική πρόταση οι εκδότες; Οτι στο μεταξύ είχαν υπάρξει αποδείξεις ότι το δεύτερο άρθρο ήταν στην πραγματικότητα έργο μιας αμερικανικής εταιρείας συμβούλων της ChemRisk,η οποία είχε προσληφθεί από βιομηχανίες των ΗΠΑ που είχαν μηνυθεί για μόλυνση υδάτων με εξασθενές χρώμιο στις ΗΠΑ!
soufleri@tovima.gr
Κλήσεις σε τηλέφωνα από το gmail
Τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις προς σταθερά και κινητά από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της gmail, θα δώσει η Google όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Μέχρι σήμερα, οι χρήστες του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου μπορούσαν να πραγματοποιούν κλήσεις και βιντεοκλήσεις από έναν υπολογιστή σε άλλο.
Πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να καλούν σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, η εταιρεία υποσχέθηκε δωρεάν κλήσεις σε τηλέφωνα προς ΗΠΑ και Καναδά και χαμηλές χρεώσεις για τις άλλες χώρες για το υπόλοιπο του έτους.
Για παράδειγμα ανέφερε πως κλήσεις προς Βρετανία, Γαλλία και Κίνα θα κοστίζουν δύο σεντς το λεπτό.
Η λειτουργία αυτή σκοπεύει να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως το Skype ενώ από την Google τονίζεται ότι η χρήση της θα είναι εξαιρετικά εύκολη.
Μέχρι σήμερα, οι χρήστες του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου μπορούσαν να πραγματοποιούν κλήσεις και βιντεοκλήσεις από έναν υπολογιστή σε άλλο.
Πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να καλούν σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, η εταιρεία υποσχέθηκε δωρεάν κλήσεις σε τηλέφωνα προς ΗΠΑ και Καναδά και χαμηλές χρεώσεις για τις άλλες χώρες για το υπόλοιπο του έτους.
Για παράδειγμα ανέφερε πως κλήσεις προς Βρετανία, Γαλλία και Κίνα θα κοστίζουν δύο σεντς το λεπτό.
Η λειτουργία αυτή σκοπεύει να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως το Skype ενώ από την Google τονίζεται ότι η χρήση της θα είναι εξαιρετικά εύκολη.
Έσκαψαν και βρήκαν...τον σκελετό ενός Αλμπερτόσαυρου
Κατά τη διάρκεια εργασιών στο σύστημα αποχέτευσης στην πόλη Έντμοντον, Καναδοί εργάτες σκάβοντας ανακάλυψαν μέρος του σκελετού ενός μεγαλόσωμου δεινόσαυρου.
Ένα δόντι και οστά ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκουν σε δεινόσαυρο Αλμπερτόσαυρο.
Ο Αλμπερτόσαυρο ανήκει στην οικογένεια των Τυρανόσαυρων.
Έζησε στη δυτική Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο, περισσότερα από 70 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το όνομα του το πήρε από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, δεν είναι και τόσο σπάνιο να συναντήσει κανείς στη συγκεκριμένη περιοχή του Καναδά ίχνη από δεινόσαυρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας απλής κυριακάτικης βόλτας στο δάσος.
Αλλά, θα πρέπει να μελετηθούν τα ευρήματα για να διευκρινιστεί η αξίας τους.
Ένα δόντι και οστά ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκουν σε δεινόσαυρο Αλμπερτόσαυρο.
Ο Αλμπερτόσαυρο ανήκει στην οικογένεια των Τυρανόσαυρων.
Έζησε στη δυτική Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο, περισσότερα από 70 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το όνομα του το πήρε από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, δεν είναι και τόσο σπάνιο να συναντήσει κανείς στη συγκεκριμένη περιοχή του Καναδά ίχνη από δεινόσαυρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας απλής κυριακάτικης βόλτας στο δάσος.
Αλλά, θα πρέπει να μελετηθούν τα ευρήματα για να διευκρινιστεί η αξίας τους.
«Διαγαλακτικός φακός» αποκαλύπτει τα μυστικά του Σύμπαντος
σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει την επέκτασή του
Επιστήμονες προβλέπουν ότι θα καταλήξει έρημο και παγωμένο
Μια μυστηριώδης δύναμη, γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια, επιταχύνει την επέκταση του Σύμπαντος, αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τα μυστικά του.
Ωστόσο, οι έρευνες για το μέλλον του Σύμπαντος δεν περιλαμβάνουν και τόσο ευοίωνες προβλέψεις.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Έρικ Τζούλο του εργαστηρίου της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η συνεχόμενη επέκτασή του Σύμπαντος θα το καταστήσει παγωμένο, έρημο και νεκρό.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιοποιούν τον τρόπο που το φως από μακρινά αστέρια παραμορφώνεται από μια τεράστια διαγαλακτική συστάδα γνωστή ως Άμπελ 1689.
Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η μοίρα του Σύμπαντος είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται έως ότου καταλήξει νεκρό και έρημο.
Παρότι αόρατη, η σκοτεινή ενέργεια καλύπτει περίπου το 75% του Σύμπαντος.
Ο λόγος που οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξή της είναι η συνεχόμενη επέκταση του Σύμπαντος.
Η συστάδα Άμπελ 1689
Η ανακάλυψη της συστάδας Άμπελ 1689 έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται την επέκταση του Σύμπαντος.
Και τούτο διότι, εξαιτίας της γιγάντιας μάζας της, η συστάδα λειτουργεί ως ένας "κοσμικός μεγενθυτικός φακός".
Το φως διαχέεται γύρω από τη συστάδα δίνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με το μέλλον του Σύμπαντος.
Οι τρεις παράγοντες
Ο τρόπος διάχυσης του φωτός γύρω από τη συστάδα Άμπελ 1689 εξαρτάται από τρεις παράγοντες.
Συγκεκριμένα, εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου που εκπέμπει το φως, από τη μάζα της συστάδας καθώς και από τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας.
Οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίσουν τους πρώτους δύο παράγοντες.
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, κατάφεραν να υπολογίσουν και τον τρίτο παράγοντα.
Το απόλυτο μηδέν
Η αξιολόγηση της διανομής της σκοτεινής ενέργειας επιτρέπει στους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να επεκτείνεται επ' αόριστον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τελικά θα καταλήξει έρημο και χωρίς ίχνος ζωής με τη θερμοκρασία του να φτάνει στο "απόλυτο μηδέν".
Ο καθηγητής του Γιέιλ, Π. Ναταρατζάν, κορυφαίος κοσμολόγος, τονίζει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν "με ακρίβεια τη μοίρα του Σύμπαντος".
Επιστήμονες προβλέπουν ότι θα καταλήξει έρημο και παγωμένο
Μια μυστηριώδης δύναμη, γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια, επιταχύνει την επέκταση του Σύμπαντος, αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τα μυστικά του.
Ωστόσο, οι έρευνες για το μέλλον του Σύμπαντος δεν περιλαμβάνουν και τόσο ευοίωνες προβλέψεις.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Έρικ Τζούλο του εργαστηρίου της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η συνεχόμενη επέκτασή του Σύμπαντος θα το καταστήσει παγωμένο, έρημο και νεκρό.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιοποιούν τον τρόπο που το φως από μακρινά αστέρια παραμορφώνεται από μια τεράστια διαγαλακτική συστάδα γνωστή ως Άμπελ 1689.
Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι η μοίρα του Σύμπαντος είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται έως ότου καταλήξει νεκρό και έρημο.
Παρότι αόρατη, η σκοτεινή ενέργεια καλύπτει περίπου το 75% του Σύμπαντος.
Ο λόγος που οι επιστήμονες γνωρίζουν την ύπαρξή της είναι η συνεχόμενη επέκταση του Σύμπαντος.
Η συστάδα Άμπελ 1689
Η ανακάλυψη της συστάδας Άμπελ 1689 έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται την επέκταση του Σύμπαντος.
Και τούτο διότι, εξαιτίας της γιγάντιας μάζας της, η συστάδα λειτουργεί ως ένας "κοσμικός μεγενθυτικός φακός".
Το φως διαχέεται γύρω από τη συστάδα δίνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με το μέλλον του Σύμπαντος.
Οι τρεις παράγοντες
Ο τρόπος διάχυσης του φωτός γύρω από τη συστάδα Άμπελ 1689 εξαρτάται από τρεις παράγοντες.
Συγκεκριμένα, εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου που εκπέμπει το φως, από τη μάζα της συστάδας καθώς και από τη διανομή της σκοτεινής ενέργειας.
Οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίσουν τους πρώτους δύο παράγοντες.
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, κατάφεραν να υπολογίσουν και τον τρίτο παράγοντα.
Το απόλυτο μηδέν
Η αξιολόγηση της διανομής της σκοτεινής ενέργειας επιτρέπει στους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν θα συνεχίσει να επεκτείνεται επ' αόριστον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τελικά θα καταλήξει έρημο και χωρίς ίχνος ζωής με τη θερμοκρασία του να φτάνει στο "απόλυτο μηδέν".
Ο καθηγητής του Γιέιλ, Π. Ναταρατζάν, κορυφαίος κοσμολόγος, τονίζει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν "με ακρίβεια τη μοίρα του Σύμπαντος".
Δύο νέους «εξωπλανήτες» ανακάλυψε το Κέπλερ
Οι αστροφυσικοί του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ εντόπισαν δύο νέους «εξωπλανήτες» που μοιάζουν με τον Κρόνο και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Ήλιο.
Όπως αναφέρουν οι αστροφυσικοί, στο παραπάνω σύστημα είναι πιθανό να υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος πλανήτη, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με της Γης και θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στο άστρο.
Οι δύο γιγάντιοι πλανήτες που ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα.
Η ταχύτητα περιστροφής τους κυμαίνεται από 4 έως 39 λεπτά ανά περιστροφή, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στην ισχυρή βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλανητών.
Το νέο ηλιακό σύστημα απέχει περισσότερα από δύο χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη.
Όπως αναφέρουν οι αστροφυσικοί, στο παραπάνω σύστημα είναι πιθανό να υπάρχει και ένας τρίτος μικρότερος πλανήτη, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με της Γης και θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά πιο κοντά στο άστρο.
Οι δύο γιγάντιοι πλανήτες που ονομάστηκαν Κέπλερ-9b και Κέπλερ-9c περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους σε 19,2 και 38,9 ημέρες αντίστοιχα.
Η ταχύτητα περιστροφής τους κυμαίνεται από 4 έως 39 λεπτά ανά περιστροφή, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στην ισχυρή βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλανητών.
Το νέο ηλιακό σύστημα απέχει περισσότερα από δύο χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη.
Δημιούργησαν στο εργαστήριο κουνούπι ικανό να σπάσει τον κύκλο του θανάτου
*ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Γενετικά τροποποιημένο κουνούπι κατά της ελονοσίας
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
Πριν από ένα χρόνο η πλούσια Δύση πανικοβλήθηκε στην απειλή και μόνο μιας πανδημίας γρίπης, η οποία ουδέποτε εκδηλώθηκε. Αντίθετα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις οικονομικά εξαθλιωμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής κάθε χρόνο πεθαίνουν μόνο από ελονοσία πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, με πάνω από 250 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους πλασμώδιο και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους ανωφελές (Anopheles). Το γένος ανωφελές περιλαμβάνει περίπου 25 διαφορετικά είδη κουνουπιών.
Μέχρι σήμερα η ασθένεια αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά στο επίπεδο της πρόληψης: ψεκασμούς με εντομοκτόνα, κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνα· και στο επίπεδο της θεραπείας, με ανθελονοσιακά φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια όμως διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν μεγάλη ανθεκτικότητα στα φάρμακα και στα εντομοκτόνα. Γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων, πιο ριζικών τρόπων αντιμετώπισης της ασθένειας.
Πρόσφατα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας κατάφερε να δημιουργήσει ένα γενετικά τροποποιημένο κουνούπι, το οποίο δεν μεταδίδει την ασθένεια στον άνθρωπο. Οι ερευνητές εισήγαγαν σε έμβρυα κουνουπιών ένα μεταλλαγμένο γονίδιο το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης Akt στο έντερο των κουνουπιών, εκεί δηλαδή όπου επωάζεται το πλασμώδιο της ελονοσίας που καταπίνει το κουνούπι όταν τσιμπήσει ένα ήδη μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο. Η δράση της πρωτεΐνης που κωδικοποιείται από αυτό το γενετικά τροποποιημένο γονίδιο έχει δύο συνέπειες: αναστέλλει τη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης του παράσιτου και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο ζωής του κουνουπιού, το οποίο συνήθως μεταδίδει το παράσιτο προς το τέλος τής ούτως ή άλλως σύντομης ζωής του, διάρκειας δύο εβδομάδων.
Για να καταφέρει όμως το μεταλλαγμένο κουνούπι, το οποίο για την ώρα φυλάσσεται σε κάποιο εργαστήριο υψίστης ασφαλείας, να προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτοπίσει τους «ανταγωνιστές» του, τα κουνούπια-φορείς, όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον όπου ζουν. Θα πρέπει, δηλαδή, να διαθέτει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά, όπως το να είναι ανθεκτικό στις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξάλειψή τους.
Πριν όμως προχωρήσουν σε αυτό το αποφασιστικό βήμα, οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί η απελευθέρωση στο περιβάλλον ενός γενετικά τροποποιημένου εντόμου. Και επιπλέον θα χρειαστεί να πείσουν για τη χρησιμότητα του σχεδίου τους και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Γενετικά τροποποιημένο κουνούπι κατά της ελονοσίας
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
Πριν από ένα χρόνο η πλούσια Δύση πανικοβλήθηκε στην απειλή και μόνο μιας πανδημίας γρίπης, η οποία ουδέποτε εκδηλώθηκε. Αντίθετα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις οικονομικά εξαθλιωμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής κάθε χρόνο πεθαίνουν μόνο από ελονοσία πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, με πάνω από 250 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους πλασμώδιο και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους ανωφελές (Anopheles). Το γένος ανωφελές περιλαμβάνει περίπου 25 διαφορετικά είδη κουνουπιών.
Μέχρι σήμερα η ασθένεια αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά στο επίπεδο της πρόληψης: ψεκασμούς με εντομοκτόνα, κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνα· και στο επίπεδο της θεραπείας, με ανθελονοσιακά φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια όμως διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν μεγάλη ανθεκτικότητα στα φάρμακα και στα εντομοκτόνα. Γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων, πιο ριζικών τρόπων αντιμετώπισης της ασθένειας.
Πρόσφατα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας κατάφερε να δημιουργήσει ένα γενετικά τροποποιημένο κουνούπι, το οποίο δεν μεταδίδει την ασθένεια στον άνθρωπο. Οι ερευνητές εισήγαγαν σε έμβρυα κουνουπιών ένα μεταλλαγμένο γονίδιο το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης Akt στο έντερο των κουνουπιών, εκεί δηλαδή όπου επωάζεται το πλασμώδιο της ελονοσίας που καταπίνει το κουνούπι όταν τσιμπήσει ένα ήδη μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο. Η δράση της πρωτεΐνης που κωδικοποιείται από αυτό το γενετικά τροποποιημένο γονίδιο έχει δύο συνέπειες: αναστέλλει τη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης του παράσιτου και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο ζωής του κουνουπιού, το οποίο συνήθως μεταδίδει το παράσιτο προς το τέλος τής ούτως ή άλλως σύντομης ζωής του, διάρκειας δύο εβδομάδων.
Για να καταφέρει όμως το μεταλλαγμένο κουνούπι, το οποίο για την ώρα φυλάσσεται σε κάποιο εργαστήριο υψίστης ασφαλείας, να προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτοπίσει τους «ανταγωνιστές» του, τα κουνούπια-φορείς, όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον όπου ζουν. Θα πρέπει, δηλαδή, να διαθέτει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά, όπως το να είναι ανθεκτικό στις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξάλειψή τους.
Πριν όμως προχωρήσουν σε αυτό το αποφασιστικό βήμα, οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί η απελευθέρωση στο περιβάλλον ενός γενετικά τροποποιημένου εντόμου. Και επιπλέον θα χρειαστεί να πείσουν για τη χρησιμότητα του σχεδίου τους και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Diaspora: ο νέος φιλόδοξος αντίπαλος του Facebook
Diaspora είναι το όνομα μια νέας υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Facebook. Η νέα υπηρεσία που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τέσσερις Αμερικανούς φοιτητές, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το Diaspora, το οποίο "χτίστηκε" με ανοιχτό λογισμικό, δεν θα έχει, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι δημιουργοί του, τα κενά ασφάλειας αλλά και τα προβλήματα αυθαίρετης δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για τα οποία έχει κατηγορηθεί το Facebook.
"Ο κάθε χρήστης-μέλος του Diaspora θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιοποιεί και να διαχωρίζει αυτά που θέλει να ξέρουν οι συνάδελφοί του από εκείνα που συζητάει με την παρέα του", δήλωσε ο Μαξ Σάλζμπεργκ, ένας εκ των ιδρυτών της υπηρεσίας.
Για τα έξοδα κατασκευής του Diaspora, οι δημιουργοί του ζήτησαν τη συνδρομή των χρηστών του διαδικτύου, βάζοντας ως αρχικό στόχο τη συγκέντρωση 10.000 δολαρίων. Μέσα σε λίγους μήνες, όμως, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 200.000 δολάρια από τουλάχιστον 6.500 δωρητές. Λέγεται μάλιστα οτι ανάμεσά τους ήταν και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Το Diaspora, το οποίο "χτίστηκε" με ανοιχτό λογισμικό, δεν θα έχει, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι δημιουργοί του, τα κενά ασφάλειας αλλά και τα προβλήματα αυθαίρετης δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για τα οποία έχει κατηγορηθεί το Facebook.
"Ο κάθε χρήστης-μέλος του Diaspora θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιοποιεί και να διαχωρίζει αυτά που θέλει να ξέρουν οι συνάδελφοί του από εκείνα που συζητάει με την παρέα του", δήλωσε ο Μαξ Σάλζμπεργκ, ένας εκ των ιδρυτών της υπηρεσίας.
Για τα έξοδα κατασκευής του Diaspora, οι δημιουργοί του ζήτησαν τη συνδρομή των χρηστών του διαδικτύου, βάζοντας ως αρχικό στόχο τη συγκέντρωση 10.000 δολαρίων. Μέσα σε λίγους μήνες, όμως, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 200.000 δολάρια από τουλάχιστον 6.500 δωρητές. Λέγεται μάλιστα οτι ανάμεσά τους ήταν και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
Βροχή διαττόντων αστέρων
Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, εδωσαν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας. Το αποκορύφωμα εγινε τη νύχτα της Πέμπτης 12 Αυγούστου και της Παρασκευής 13 Αυγούστου με μια θεαματική βροχή από «πεφταστέρια» που θα ηταν ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.
Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.
Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.
Οι ειδικοί πάντως της NASA, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα και θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν καλύτερες συνθήκες από ποτέ για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλεται η φωταύγεια των πόλεων. Ειδικά για φέτος, σε σχέση με άλλες παρόμοιες «βροχές» μετεώρων σε άλλες εποχές του χρόνου, οι Περσείδες υπόσχονται το μεγαλύτερο θέαμα.
Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.
Τα μετέωρα ("πεφταστέρια") είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη. Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι στον ουρανό.
Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να συζητήσει με τον ιστότοπο Wikileaks για να τον βοηθήσει να αφαιρέσει...Iσλανδία: "Συνεργασία", προτείνει ο αμερικανικός στρατός, στο Wikileaks, ώστε να μη θιγεί η ασφάλεια "αθώων" - Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ταϊλάνδη, μπλόκαρε την είσοδο στο site
Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να συζητήσει με τον ιστότοπο Wikileaks για να τον βοηθήσει να αφαιρέσει κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες από τα 15.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που ετοιμάζεται να δημοσιεύσει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπέυθυνος του Wikileaks.
Ο αμερικανικός στρατός "εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίν Χράφνσον, μέλος του ιστότοπου.
Σύμφωνα με τη στενή συνεργάτιδα του ιδρυτή του ιστότοπου Τζούλιαν Εσέιντζ αυτή η δήλωση έγινε "αυτή την εβδομάδα".
Ο Wikileaks είχε ζητήσει --μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία-- βοήθεια από το Πεντάγωνο για να αναλύσει 15.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα προκειμένου να αφαιρέσει πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν "αθώους που αντιμετωπίζουν μία σημαντική απειλή", όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Εσέιντζ το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Στοκχόλμη.
"Ο Wikileaks σίγουρα δεν έχει την πρόθεση να θέσει οποιονδήποτε σε άμεσο κίνδυνο", υπογράμμισε η Χράφνσον.
Στο μεταξύ οι αρχές της Ταϊλάνδης μπλόκαραν την πρόσβαση στο Wikileaks, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Το μέτρο αποφασίστηκε ομόφωνα από την κυβέρνηση, εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Πληροφοριών, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας. "Η πρόσβαση στον ιστότοπο έχει προς το παρόν ανασταλεί με βάση το έκτακτο διάταγμα του 2005", πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά οι χρήστες του ιστότοπου δήλωσαν ότι έχουν ακόμα πρόσβαση σε αυτόν.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν εμποδίσει τα τελευταία χρόνια την πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες σελίδες στο ίντερνετ με την κατηγορία της προσβολής της μοναρχίας, ένα παράπτωμα που τιμωρείται με 15ετή κάθειρξη.
Αμέσως μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας όλη η Αγία Πετρούπολη, δηλαδή η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική πόλη, "βυθίστηκε στο...Ρωσία: Μπλακ-άουτ, σε όλη την Αγία Πετρούπολη
.
Αμέσως μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας όλη η Αγία Πετρούπολη, δηλαδή η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική πόλη, "βυθίστηκε στο σκοτάδι", σύμφωνα με πολλούς κατοίκους της, που ρωτήθηκαν από τα τοπικά μμε.
Ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές ότι η συσκότηση "προκλήθηκε από ταυτόχρονες βλάβες σε περισσότερους από έναν υποσταθμούς".
"Τα τράμ και τα τρόλεϊ σταμάτησαν στη γνωστή λεωφόρο Νιέφσκι, όπως και όλοι οι συρμοί στο τοπικό δίκτυο μετρό", μετέδωσαν οι τοπικοί ραδιοσταθμοί, καθώς εξαφανίστηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες και το σήμα πολλών μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών...
Επίσης μεταδόθηκε ραδιοφωνικά ότι πολλές συνοικίες παρέμειναν, όσο διαρκούσε η διακοπή ρεύματος, χωρίς υδροδότηση.
--Τελικά, η ηλεκτροδότηση επανήλθε στην Αγία Πετρούπολη λίγο πριν από τις 19.30 ώρα Ελλάδας.
Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος
Daily Mail
Ερευνα, σύμφωνα με την οποία η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», σε σχετικό ρεπορτάζ της.
Στο δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Go Greek to fight off skin cancer urge diet experts», επισημαίνεται πως τα υψηλά αντιοξειδωτικά, τα οποία υπάρχουν σε πολλά λαχανικά, που χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα, φαίνεται ότι περιορίζουν το κίνδυνο καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με επιστήμονες.
Έτσι, εξηγείται ο περιορισμένος αριθμός τέτοιων κρουσμάτων στους πληθυσμούς της Μεσογείου σε σύγκριση με τα κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά στη βόρεια Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι εκτίθενται πολύ περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η Δρ. Νίβα Σαπίρα (Niva Shapira) της Σχολής Ιατρικών Επαγγελμάτων του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι, μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά ωμέγα-3, όπως αυτή των χωρών της Μεσογείου, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μας από τον καρκίνο του δέρματος.
«Η θεωρία μου είναι ότι, εάν προετοιμάσεις το σώμα σου με αρκετά, σχετικά αντιοξειδωτικά, η ζημιά μπορεί να μειωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επιζήμια μόνο για το δέρμα, αλλά και για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, υποστηρίζει η Δρ. Σαπίρα και προτείνει το ελληνικό «μοντέλο» διατροφής. Η «συνταγή» που υποδεικνύει περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως ελαιόλαδο, ψάρια, γιαούρτι και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Η Δρ. Σαπίρα υποστηρίζει πως τα παραπάνω μπορεί να αποδειχθούν άκρως ευεργετικά, εάν συνδυαστούν, στην παραλία, με πολλές στρώσεις από τα κατάλληλα ηλιοπροστατευτικά σκευάσματα, καπέλα κ.ά.
Η Σελήνη συρρικνώνεται σαν... μπαγιάτικη πατάτα
Nasa
Η Σελήνη συρρικνώνεται σαν... μπαγιάτικη πατάτα, υποστηρίζουν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Nasa αποδίδοντας αυτή τη σμίκρυνση του μοναδικού δορυφόρου της Γης στο "πάγωμα" του πυρήνα της.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science δείχνουν κάποιες μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα. Είναι μια ένδειξη ότι η περιφέρεια του φεγγαριού έχει συσταλεί κατά περίπου 100 μέτρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξήγησε ο Τόμας Γουότερς, του Εθνικού Μουσείου Ατμόσφαιρας και Διαστήματος, ο οποίος ήταν και ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν με βάση τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνηας (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον Ιούνιο του 2009. Στις φωτογραφίες εικονίζονται γεωλογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια -- χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό σε αστρονομικούς όρους.
Ο Γουότερς ανέφερε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το φεγγάρι μετά το σχηματισμό του ψύχεται, έχει συσταλλεί και μπορεί να είναι τεκτονικά ενεργό ακόμη και σήμερα.
Η υπερθέρμανση απειλεί τη βλάστηση
Συγκεκριμένα, μελετώντας δορυφορικές λήψεις της ΝΑSΑ, οι επιστήμονες κατέγραψαν μεταξύ του 2000 και του 2009 μια μείωση της τάξεως του 1% στη χλωρίδα περιοχών του νοτίου ημισφαιρίου της Γης λόγω συνθηκών ξηρασίας που επικρατούν σε αυτές. Σε προηγούμενες μετρήσεις τους από το 1980 ως τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, είχαν εντοπίσει μια αύξηση στους ρυθμούς βλάστησης κατά 6%.
Η νέα μείωση που εντοπίζουν τώρα ωστόσο, όπως εξηγούν, θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων.
« Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια σοβαρή προειδοποίηση ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους ρυθμούς της βλάστησης » αναφέρει ο δρ Στίβεν Ράνινγκ , εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΡΧΕΩΝ
Φως στον τρόπο ανάπτυξης της νόσου
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου στο Εδιμβούργο έκαναν ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την κατανόηση της «ρίζας» του καρκίνου των όρχεων. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ιστό καρκίνου των όρχεων. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν για πρώτη φορά να διερευνήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τα οποία προκαλούν την πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες ηλικίας 15-44 ετών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα δώσουν απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας που ξεκινούν από την εμβρυϊκή ζωή.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου στο Εδιμβούργο έκαναν ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά την κατανόηση της «ρίζας» του καρκίνου των όρχεων. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο μεταμόσχευσαν ανθρώπινο ιστό καρκίνου των όρχεων. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν για πρώτη φορά να διερευνήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τα οποία προκαλούν την πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες ηλικίας 15-44 ετών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα δώσουν απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας που ξεκινούν από την εμβρυϊκή ζωή.
Νέα κατηγορία σουπερνόβα ενδέχεται να ανακάλυψαν οι αστρονόμοι
Λονδίνο
Τελικά δεν υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ανατιναχθεί ένα άστρο στον ουρανό, εκτιμούν διεθνείς ερευνητικές ομάδες. Πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια τρίτη, πιο αμυδρή μορφή υπερκαινοφανούς αστέρα, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να εξηγήσει τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που υπάρχουν στο Σύμπαν.
«Ανακαλύπτουμε παράξενα σουπερνόβα που ίσως αντιστοιχούν σε διαφορετικούς μηχανισμούς συγκριτικά με τους δύο καλά γνωστούς τύπους, ή απλά θα μπορούσαν να είναι παραλλαγές στο ίδιο θέμα» σχολίασε στο AFP ο Αλεξ Φιλιπένκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μέρκλεϊ.
Ο Φιλιπένκο είναι μέλος μιας από τις δύο διεθνείς ομάδες που δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις τους στο περιοδικό Nature της Παρασκευής.
Σήμερα, οι υπερκαινοφανείς αστέρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα σουπερνόβα Τύπου Ιa πιστεύεται ότι προέρχονται από λευκούς νάνους (μικρά άστρα με μάζα αντίστοιχη με του Ήλιου) που απορροφούν υλικό από ένα παρόμοιο άστρο που κινείται γύρω τους. Όταν απορροφήσουν υπερβολικά πολύ υλικό, εκρήγνυνται κάτω από την ίδια τους τη βαρύτητα και διαλύονται εντελώς.
Στο κρίσιμο σημείο της έκρηξης, ο πυρήνας οξυγόνου και άνθρακα του άστρου καταρρέει και δημιουργεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη τόσο λαμπρή που μπορεί να κάνει ολόκληρο το γαλαξία να ωχριά σε φωτεινότητα.
Η δεύτερη κατηγορία, γνωστή ως Τύπος ΙΙ (ή Τύπος Ib ή Ic) αφορά πολύ μεγαλύτερα, νεαρά άστρα, τα οποία καταρρέουν υπό το βάρος τους και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.
Το 2005, όμως, οι αστρονόμοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις αστέρων, τις SN 2005cz και SN 2005E, που δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τις γνωστές κατηγορίες υπερκαινοφανών.
Όπως οι εκρήξεις Τύπου Ιa, η έκρηξη SN 2005E φαινόταν να προέρχεται από λευκούς νάνους. Όμως οι τεράστιες ποσότητες ασβεστίου και τιτανίου που απελευθέρωσε ήταν ενδεικτικές μιας θερμοπρηνικής έκρηξης με ήλιο, αντί με οξυγόνο και άνθρακα όπως στον Τύπο Ιa.
Ταυτόχρονα, η ποσότητα του υλικού που εκτινάχθηκε και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίστηκε η έκρηξη δεν ταιριάζουν ούτε με τον Τύπο ΙΙ.
Μία από τις δύο ερευνητικές ομάδες εκτιμά ότι το σουπερνόβα SN 2005E πιθανότατα αντιστοιχεί σε νέα κατηγορία, ενώ η δεύτερη ομάδα θεωρεί πιθανότερο να πρόκειται για παραλλαγή των γνωστών τύπων, η οποία αφορά λευκούς νάνους που αποτελούνται κυρίως από ήλιο, αντί από υδρογόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή των δύο ασυνήθιστων σουπερνόβα θα μπορούσε να εξηγήσει ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και χρόνια τους αστρονόμους: πού βρέθηκε τόσο ασβέστιο στο σύμπαν;
Όπως όλα τα βαρύτερα στοιχεία, το ασβέστιο που υπάρχει στα οστά μας προήλθε από εκρήξεις αρχαίων υπερκαινοφανών. Όμως οι γνωστές κατηγορίες σουπερνόβα δεν παράγουν αρκετό ασβέστιο για να εξηγήσουν τη συγκέντρωση αυτού του στοιχείου στο Σύμπαν.
Οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι το μισό από το υλικό που απελευθέρωσε το SN 2005E ήταν ασβέστιο που δημιουργήθηκε στον πυρήνα τους. Αυτό σημαίνει ότι δύο τέτοιες εκρήξεις ανά αιώνα θα ήταν αρκετές για να παράγουν το ασβέστιο που υπάρχει στον δικό μας Γαλαξία.
Τελικά δεν υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ανατιναχθεί ένα άστρο στον ουρανό, εκτιμούν διεθνείς ερευνητικές ομάδες. Πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια τρίτη, πιο αμυδρή μορφή υπερκαινοφανούς αστέρα, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να εξηγήσει τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που υπάρχουν στο Σύμπαν.
«Ανακαλύπτουμε παράξενα σουπερνόβα που ίσως αντιστοιχούν σε διαφορετικούς μηχανισμούς συγκριτικά με τους δύο καλά γνωστούς τύπους, ή απλά θα μπορούσαν να είναι παραλλαγές στο ίδιο θέμα» σχολίασε στο AFP ο Αλεξ Φιλιπένκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μέρκλεϊ.
Ο Φιλιπένκο είναι μέλος μιας από τις δύο διεθνείς ομάδες που δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις τους στο περιοδικό Nature της Παρασκευής.
Σήμερα, οι υπερκαινοφανείς αστέρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα σουπερνόβα Τύπου Ιa πιστεύεται ότι προέρχονται από λευκούς νάνους (μικρά άστρα με μάζα αντίστοιχη με του Ήλιου) που απορροφούν υλικό από ένα παρόμοιο άστρο που κινείται γύρω τους. Όταν απορροφήσουν υπερβολικά πολύ υλικό, εκρήγνυνται κάτω από την ίδια τους τη βαρύτητα και διαλύονται εντελώς.
Στο κρίσιμο σημείο της έκρηξης, ο πυρήνας οξυγόνου και άνθρακα του άστρου καταρρέει και δημιουργεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη τόσο λαμπρή που μπορεί να κάνει ολόκληρο το γαλαξία να ωχριά σε φωτεινότητα.
Η δεύτερη κατηγορία, γνωστή ως Τύπος ΙΙ (ή Τύπος Ib ή Ic) αφορά πολύ μεγαλύτερα, νεαρά άστρα, τα οποία καταρρέουν υπό το βάρος τους και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.
Το 2005, όμως, οι αστρονόμοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις αστέρων, τις SN 2005cz και SN 2005E, που δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τις γνωστές κατηγορίες υπερκαινοφανών.
Όπως οι εκρήξεις Τύπου Ιa, η έκρηξη SN 2005E φαινόταν να προέρχεται από λευκούς νάνους. Όμως οι τεράστιες ποσότητες ασβεστίου και τιτανίου που απελευθέρωσε ήταν ενδεικτικές μιας θερμοπρηνικής έκρηξης με ήλιο, αντί με οξυγόνο και άνθρακα όπως στον Τύπο Ιa.
Ταυτόχρονα, η ποσότητα του υλικού που εκτινάχθηκε και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίστηκε η έκρηξη δεν ταιριάζουν ούτε με τον Τύπο ΙΙ.
Μία από τις δύο ερευνητικές ομάδες εκτιμά ότι το σουπερνόβα SN 2005E πιθανότατα αντιστοιχεί σε νέα κατηγορία, ενώ η δεύτερη ομάδα θεωρεί πιθανότερο να πρόκειται για παραλλαγή των γνωστών τύπων, η οποία αφορά λευκούς νάνους που αποτελούνται κυρίως από ήλιο, αντί από υδρογόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή των δύο ασυνήθιστων σουπερνόβα θα μπορούσε να εξηγήσει ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και χρόνια τους αστρονόμους: πού βρέθηκε τόσο ασβέστιο στο σύμπαν;
Όπως όλα τα βαρύτερα στοιχεία, το ασβέστιο που υπάρχει στα οστά μας προήλθε από εκρήξεις αρχαίων υπερκαινοφανών. Όμως οι γνωστές κατηγορίες σουπερνόβα δεν παράγουν αρκετό ασβέστιο για να εξηγήσουν τη συγκέντρωση αυτού του στοιχείου στο Σύμπαν.
Οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι το μισό από το υλικό που απελευθέρωσε το SN 2005E ήταν ασβέστιο που δημιουργήθηκε στον πυρήνα τους. Αυτό σημαίνει ότι δύο τέτοιες εκρήξεις ανά αιώνα θα ήταν αρκετές για να παράγουν το ασβέστιο που υπάρχει στον δικό μας Γαλαξία.
Με επιτυχία η εκτόξευση δύο διηπειρωτικών πυραύλων στη Ρωσία
Η Ρωσία προχώρησε με επιτυχία την Παρασκευή στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων στη θάλασσα του Μπάρεντς, από ένα υποβρύχιο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντεφαξ.
Το υποβρύχιο-εκτοξευτήρας των πυραύλων «Toula» του Στόλου του Βορρά, εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο ένας εκ των οποίων του τύπου Sineva, προς το πεδίο βολής Κούρα που βρίσκεται στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Οι κεφαλές έφθασαν το στόχο τους την προβλεπόμενη ώρα», διευκρίνισε.
Ο Sineva είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος ικανός να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα GlobalSecurity.org.
Αυτός ο τύπος πυραύλου (SS-N-23 στην κατάταξη του NATO) τέθηκε στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού το 2007.
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
Δημιούργησαν παλλόμενα κύτταρα της καρδιάς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Δύο νέες μελέτες προσφέρουν ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα για αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς δίνοντας σημαντική ώθηση στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γκλάντστοουν για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο επέτυχαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», να κάνουν κύτταρα του συνδετικού ιστού της καρδιάς- που ονομάζονται ινοβλάστες- να μετατραπούν σε παλλόμενα κύτταρα του καρδιακού μυός. Το επίτευγμα αυτό, το οποίο κατέστη δυνατόν με τη χρήση τριών γονιδίων (Gata4, Μef2c, Τbx5), ανοίγει τον δρόμο για... εκ των έσω αναγέννηση της καρδιάς με χρήση ενηλίκων κυττάρων της και χωρίς να υπάρχει ανάγκη χρήσης βλαστικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ντίπακ Σριβαστάβα , η τεχνική θα μπορούσε να εισέλθει σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους έπειτα από τουλάχιστον μία πενταετία.
Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και βασίστηκε σε διερεύνηση της ικανότητας αναγέννησης μελών που διαθέτει η σαλαμάνδρα. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρα Ελεν Μπλάου διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να ανακαλύψει για ποιους λόγους οι σαλαμάνδρες μπορούν εύκολα να αναγεννούν μέρη του σώματός τους, ενώ τα θηλαστικά όχι.
Ενα ογκοκατασταλτικό γονίδιο που ονομάζεται Rb φαίνεται ότι ελέγχει τη διαδικασία στα θηλαστικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ακόμη γονίδιο, το ΑRF το οποίο εμπλέκεται στην καταστολή της ικανότητας αναγέννησης μελών στα θηλαστικά. Οταν μπλόκαραν και τα δύο αυτά γονίδια σε κύτταρα του καρδιακού μυός των ποντικών, αυτά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Το κλειδί είναι να ελεγχθεί η διαδικασία έτσι ώστε να υπάρχει πολλαπλασιασμός των καρδιακών κυττάρων με στόχο τη θεραπεία βλαβών του καρδιακού μυός, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος καρκίνου.
Θεαματικό ηλιακό «τσουνάμι» κατευθύνεται προς τη Γη
Ο ήλιος... ξύπνησε απότομα
Μια ισχυρή μαγνητική έκρηξη στον ήλιο στέλνει ήδη ένα μεγάλο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας. Το ηλιακό «τσουνάμι», που αποτελείται από τόνους πλάσματος (ιονισμένων ατόμων) μπορεί να δημιουργήσει θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες.
Την 1η Αυγούστου παρατηρήθηκε η πρώτη αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης, παράλληλα όμως εξερράγη μια μεγάλη ποσότητα αερίων από ένα «νημάτιο» στο βόρειο ημισφαίριο του ήλιου. Αν και τα δύο γεγονότα απέχουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πιθανότατα συνδέονται.
Οι εικόνες του τροχιακού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο για να μελετήσει τον ήλιο, κατέγραψαν τα φαινόμενα, καθώς επίσης αστρονόμοι από όλο τον κόσμο. Τα «νημάτια» είναι γιγάντιοι σωλήνες μαγνητισμού που γεμίζουν με ηλιακά αέρια και κρέμονται στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «νημάτιο», πριν εκραγεί, είχε διάμετρο 50 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας.
Η έκρηξη εκτόξευσε το περιεχόμενό του στο διάστημα, παράγοντας ένα νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, με κατεύθυνση προς τη Γη. Το όλο γεγονός δεν θεωρείται μεγάλη έκρηξη για τα δεδομένα του ήλιου, αλλά επειδή τόσα χρόνια ήταν «ήσυχος», το φαινόμενο δείχνει ότι ο ήλιος μπαίνει σε φάση «αφύπνισης». Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή «καταιγίδα» που φτάνει στον πλανήτη μας εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» και το «New Scientist».
Το ηλιακό πλάσμα αναμένεται να φτάσει στη Γη στις 3 έως 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τον αστρονόμο Λέον Γκόλουμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Όταν τα ηλιακά σωματίδια φτάσουν στη Γη, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της, δημιουργώντας πιθανώς μια γεωμαγνητική καταιγίδα. Τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται κατά μήκος των γραμμών του γήινου μαγνητικού πεδίου και συγκεντρώνονται στους πόλους της Γης όπου και δημιουργείται το πολικό σέλας. Τα ηλιακά σωματίδια συγκρούονται με άτομα αζώτου και οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι λάμπουν σαν φώτα νέον.
Αν και κανονικά το σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή κοντά στους πόλους), σε περιπτώσεις γεωμαγνητικών καταιγίδων το σέλας μπορεί να παρατηρηθεί και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, σαν «κουρτίνες» πράσινου και κόκκινου φωτός.
Ο ήλιος περνάει από ένα 11ετή κύκλο περιοδικής δραστηριότητας. Το τελευταίο μέγιστο (ζενίθ) της δράσης του καταγράφηκε το 2001, ενώ το τελευταίο ελάχιστο (ναδίρ) ήταν ιδιαίτερα ασθενές και κράτησε πολύ καιρό. Τώρα όμως φαίνεται πως ο ήλιος «ξυπνάει» και πάλι, αρχίζοντας το νέο κύκλο του.
Θάλασσα από σκουπίδια απειλεί το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου
ΠΕΚΙΝΟ Ενας απέραντος πλωτός σκουπιδότοπος απειλεί το περίφημο φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το κινεζικό «θαύμα της μηχανικής» και μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον πλανήτη. Πρόκειται για μεγάλες νησίδες από επιπλέοντα σκουπίδια οι οποίες μπορούν να βουλώσουν το σύστημα απορροής και υπερχείλισης των υδάτων· παράλληλα απειλούν την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν στις όχθες του Γιανγκτσέ, του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της Γης.
Η «κρούστα» των σκουπιδιών σε κάποια σημεία του ποταμού είναι τόσο σκληρή που χρειάζονται μεγάλοι κορμοί δέντρων για να διασπαστεί. Ενα «νησί» απορριμμάτων με έκταση 15.000 τετρ. μέτρων έχει σφηνωθεί για τα καλά κάτω από μια γέφυρα του ποταμού, λίγο πριν από την παρακείμενη πόλη Μπαϊσάν, εμποδίζοντας τα νερά του ποταμού να φτάσουν σε αυτήν.
«Μέχρι στιγμής έχουμε περισυλλέξει σκουπίδια αρκετά για να γεμίσουν 40 μεγάλες νταλίκες. Αλλά για τα εναπομείναντα απορρίμματα ενδέχεται να χρειαστούμε άλλα 200 μεγάλα φορτηγά» επεσήμανε ο κινέζος αστυνομικός Ουάνγκ Γιόνγκ.
Η ρύπανση του ποταμού Γιανγκτσέδεν έχει προηγούμενο, αφού κάθε χρόνο περισσότεροι από 40 δισ. τόνοι βιομηχανικών, γεωργικών και άλλων, τοξικών ως επί το πλείστον, αποβλήτων ρίχνονται στα νερά του, μια ποσότητα ρεκόρ, υπερδιπλάσια από της περασμένης εικοσαετίας.
Τα σκουπίδια δεν αποτελούν όμως τον μοναδικό φόβο των περιοίκων. Την κατάσταση θα επιδεινώσουν οι πυκνές βροχοπτώσεις που αναμένεται να πλήξουν μέσα στις ερχόμενες ημέρες τη ΒΑ Κίνα, με τους επιστήμονες να φοβούνται καταστροφές από καθιζήσεις και κατολισθήσεις.
Τ ο φυλλοκάρδι των κατοίκων του χωριού Τσενζιαλίνγκ, στις πλαγιές του λόφου πάνω απ΄ το φράγμα, τρέμει καθώς το έδαφος συχνά- πυκνά χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Οι Κινέζοι που ζουν κατά μήκος τους φράγματος, σε μια απόσταση 660 χιλιομέτρων, παραπονιούνται για τη συνεχιζόμενη διάβρωση των εδαφών. Οι πιέσεις που ασκούνται στις όχθες είναι τεράστιες. «Η περιοχή όπου κατασκευάστηκε το φράγμα ήταν πάντα επιρρεπής σε κατολισθήσεις. Τώρα οι διακυμάνσεις του ύδατος πιέζουν επικίνδυνα τις όχθες και αποσταθεροποιούν τα γεωλογικά στρώματα. Η διαδοχική εμφάνιση ξηρασίας και καταρρακτώδους βροχής είναι πολύ πιθανό να επιφέρει καθίζηση» τονίζει ο Λι Χενγκσούν, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Τσονγκουίνγκ.
Η Εταιρεία Ανάπτυξης του Προγράμματος των Τριών Φαραγγιών έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι το ασύλληπτο αυτό έργο, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τη δύναμη του τρίτου μακρύτερου ποταμού στον κόσμο, δεν μπορεί να μην έχει και κάποιες άσχημες περιβαλλοντικές συνέπειες. Οπως και το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών περιορίζει τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στη θάλασσα, προκαλεί διάβρωση του δέλτα και μειώνει τον πληθυσμό των ψαριών. Επίσης, καθώς τα επίπεδα του ύδατος στο φράγμα πότε ανεβαίνουν και πότε περιορίζονται, διαβρώνουν ανεπανόρθωτα τις όχθες του ποταμού.
Η ΒΡ απειλεί να μαυρίσει και το Αιγαίο
Τα χρήματα είναι πολλά: ο κολοσσός έχει υπογράψει από το 2007 συμβάσεις 700 εκατ. ευρώ με τον Καντάφι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΕΝΩ Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ», ενάμισι χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού, μόλις προ ημερών σταμάτησε να ξερνά πετρέλαιο, μεθάνιο και πίσσα,
οι χώρες της Μεσογείου έμαθαν με τρόμο ότι ο αμαρτωλός κολοσσός της ΒΡ ξεκινά νέες γεωτρήσεις στα ανοικτά της Λιβύης- προκαλώντας ανησυχίες ειδικών και μη για πιθανή οικολογική καταστροφή βιβλικών διαστάσεων στην κλειστή, και ακόμη δυσκολότερη να καθαριστεί,
Μεσόγειο. Το πιο ανησυχητικό; Ο πυθμένας βρίσκεται σε βάθος 1.700 μέτρων- 200 μέτρα βαθύτερα από το μοιραίο πηγάδι στον Κόλπο. Και όλα αυτά μερικές εκατοντάδες ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Κρήτης και της Πελοποννήσου,μια ανάσα από τις παραλίες μας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ντέιβιντ Νίκολας, οι εργασίες στο πρώτο από τα πέντε υποθαλάσσια πηγάδια που σκοπεύει να ανοίξει η ΒΡ στον Κόλπο της Σύρτης «θα ξεκινήσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες». Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η ολοκλήρωση κάθε πηγαδιού θα απαιτήσει έξι ή και περισσότερους μήνες. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το κατά πόσον η τραγική εμπειρία του Κόλπου του Μεξικού θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η ΒΡ αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλειας, απάντησε ότι «αν υπάρξουν διδάγματα από την έρευνα για το τι συνέβη στην Deepwater Ηorizon, προφανώς θα τα εφαρμόσουμε και στις άλλες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις μας σε όλον τον κόσμο»... Το τι πήγε στραβά στον Κόλπο του Μεξικού είναι ήδη γνωστό. Τόσο η ΒΡ όσο και η συνέταιρός της, η αμερικανική Τransocean, παραβίασαν συστηματικά σειρά βασικών κανόνων ασφαλείας αρνούμενες- για λόγους κόστους- τη διακοπή λειτουργίας της εξέδρας άντλησης, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι το κρίσιμο υποσύστημα ΒΟΡ (Βlow-Οut Ρreventer), η «δικλίδα ασφαλείας» που είναι σχεδιασμένη να «σφραγίζει» το πηγάδι και να εμποδίζει τη διαρροή πετρελαίου σε περίπτωση βλάβης στο τρυπάνι, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.
Εργαζόμενοι και μηχανικοί έβλεπαν το κακό να έρχεται, αλλά δεν τολμούσαν να μιλήσουν παραέξω, για να μην απολυθούν. Εντεκα εξ αυτών πλήρωσαν τη σιωπή τους, και την αδηφαγία της ηγεσίας τους, με τη ζωή τους.
Το γεγονός ότι η ΒΡ εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ευθύνη (παρά τις σχετικές μαρτυρίες εργαζομένων στην Deepwater Ηorizon, που περιλαμβάνονται σε δύο πολυσέλιδες έρευνες που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αμερικανική Γερουσία), και δεν προτίθεται, όπως όλα δείχνουν, να βελτιώσει είτε τον εξοπλισμό είτε τους κανόνες ασφαλείας στα νέα της πηγάδια στη Λιβύη, εντείνει τις ανησυχίες.
Τα χρήματα όμως είναι πολλά: η ΒΡ έχει ήδη από το 2007, και με τη μεσολάβηση του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, υπογράψει συμφωνία ύψους 900 εκατ. δολαρίων (700 εκατ. ευρώ) με την Τρίπολη, προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματα συνεκμετάλλευσης τού πολλά υποσχόμενου μεσογειακού κοιτάσματος. Τη συμφωνία με τον «τρομοκράτη» ως πρόσφατα Καντάφι είχε υπογράψει ο απερχόμενος τον ερχόμενο Οκτώβριο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, και ένας από τους πλέον μισητούς ανθρώπους στον κόσμο, Τόνι Χέιγουορντ.
Το σημείο που η ΒΡ θα κάνει την πρώτη της διερευνητική γεώτρηση βρίσκεται εντός της «Γραμμής του Θανάτου» που είχε κηρύξει ο Μουαμάρ Καντάφι τη δεκαετία του 1980, όταν διεκδίκησε- με επιτυχία- τον απόλυτο έλεγχο του αμφισβητούμενου Κόλπου της Σύρτης. Είναι η περιοχή του κόσμου στην οποία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν έστειλε το 1986, με αφορμή την τραγωδία στο Λόκερμπι, ισχυρή αεροναυτική δύναμη, αεροσκάφη της οποίας βύθισαν δύο λιβυκά πολεμικά πλοία, σκοτώνοντας 30 λίβυους ναυτικούς.
Ο Καντάφι και το ιδιόρρυθμο δικτατορικό καθεστώς της «Τζαμαχιρίας» είναι σήμερα ο προνομιακός συνεταίρος των Βρετανών, των Γάλλων και πολλών ακόμη πρώην «ορκισμένων εχθρών» του. Στις αρχές Ιουλίου ο Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε «ινκόγκνιτο» στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον συνταγματάρχη και στενούς συνεργάτες του. Στον νέο ρόλο του μυστικοσυμβούλου του δικτάτορα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να έπεισε το λιβυκό καθεστώς να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στην ΒΡ, η οποία αντιμετωπίζει θέμα ρευστότητας μετά τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού.
Η ΒΡ μόλις κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ζημιών ύψους 17 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο: στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωσή της, προγραμματίζει ήδη την πώληση περιουσιακών στοιχείων της συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Επειδή όμως αυτό το ταχύρρυθμο... αδυνάτισμα δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αποζημιώσεις που θα πρέπει να πληρώσει στα εκατομμύρια αμερικανών πετρελαιοπαθών, ο κολοσσός (υπό το νέο του αφεντικό, τον Αμερικανό Μπομπ Ντάντλεϊ που όλως τυχαίως είναι και ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής σε 102 χρόνια εταιρικής ιστορίας)- θα επικεντρώσει, λέει, το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεών του στην «έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων» για να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά του αποθέματα τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε 2,5 δισ. βαρέλια ημερησίως και απειλούνται με εξάντληση.
Και, όλως τυχαίως, οι κυβερνήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών, και ιδιαίτερα η Αθήνα, η Ρώμη και η Βαλέτα, τηρούν σε γενικές γραμμές «σιγήν ιχθύος» αφού έχουν και αυτές τα δικά τους ενεργειακά «αλισβερίσια» με την Τρίπολη- χώρια τις διάφορες φήμες που ακούγονται εσχάτως για υπεράκτια τρυπάνια και στο Αιγαίο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)